A Twitter törölt több ezer kínai propagandafiókot, amelyek a kormány narratíváját közvetítették az ujgurokról

2021 december 3., péntek 16:10

A Twitter 2160 olyan fiókot törölt, ami a központi kínai propagandaüzeneteket közvetítette arról, hogy hogyan bánik az állam az ujgurokkal.

A Twitter szerint a fiókok közül 2048 „a Kínai Kommunista Párt narratíváját erősítette azzal kapcsolatban, hogy hogyan bánnak az ujgur népességgel”, 112 fiók pedig egy olyan magáncéghez volt köthető, amelyet a regionális kormányzat támogat.

Beszámolók és jelentések sora állítja, hogy a Hszincsiang tartományban élő ujgur népességet súlyos emberi jogi sérelmek érik, munkatáborokba zárják, kínozzák, áttelepítik őket. A kínai kormány következetesen tagad.

A Twitter munkáját segítő egyik cég, az Australian Strategic Policy Institute (ASPI) szerint a propagandaoldalak elég bénán működtek, valószínűleg eredetileg nem erre a célra hozták létre a fiókokat, csak később vették át őket, ezért a tartalmak közt volt pornó, koreai szappanopera és spam is.

A fiókoknak ráadásul nagyon kevés vagy akár nulla követőjük volt, a posztoknak pedig minimális volt az elérésük, kivéve akkor, ha valamelyik kínai tisztviselő is megosztotta azokat. Az ASPI szerint ez a fajta propagandatartalom nem hoz új támogatókat az ügyhöz, de arra jó, hogy a már meglévő bázist megerősítse.

A Twitter már korábban is nyilvánosan szembement a kínai hatóságokkal az emberi jogok megsértése miatt, 2021 januárjában például azért fagyasztotta be Kína amerikai nagykövetségének a fiókját, mert egy tweetben védelmükbe vették Peking bánásmódját az ujgurokkal szemben. A bejegyzés arról szólt, hogy a kínai kormány tevékenységének köszönhetően az ujgur nők már nem "szülőgépek". (The Verge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt