A Twitter befagyasztotta Kína amerikai nagykövetségének a fiókját egy ujgurokról szóló tweet miatt, Kína szerint a történetben ő az áldozat

külföld
2021 január 21., 20:24

Kína úgy gondolja, hogy félretájékoztatás áldozatai lettek, miután a Twitter átmenetileg befagyasztotta az ország amerikai nagykövetségének a fiókját egy tweet miatt, amiben védelmükbe vették Peking bánásmódját az ujgurokkal szemben. A bejegyzés arról szólt, hogy a kínai kormány tevékenységének köszönhetően az ujgur nők már nem "szülőgépek".

A posztban egy állami újság cikkéből idéztek, ami szerint az "extrémizmus felszámolása" során az ujgur nők "elméje emancipálódott", és a nemi egyenlőséget és a szexuális egészséget népszerűsítették közöttük.

Az elmúlt években Kína célzott támadást indított a Hszincsiang tartományban élő őslakos muszlim ujgurok ellen, a közösség tagjait milliószámra fogják el, kényszerítik átnevelőtáborokba és fizetetlen munkára, a nőket pedig akár még sterilizálják is. Az erre vonatkozó vádakat a bizonyítékok ellenére a kínai kormány következetesen tagadja.

"Kína a legnagyobb áldozata ennek a helyzetnek. Rengeteg hamis és kellemetlen információ terjed Kínáról a Hszicsianggal kapcsolatos dolgok miatt. Természetesen Kína amerikai nagykövetségének feladata és kötelessége világossá tenni a tényeket és elmagyarázni az igazságot"

- reagálta a Twitter-tiltásra Hua Chunying, Kína külügyminisztériumának a szóvivője. Azt is mondta, reméli, hogy a Twitter objektív és pártatlan tud maradni, és nem fog kettős mércét alkalmazni az ügyben.

A Twitter egyik szóvivője szerint a bejegyzés megsértette az oldal tartalmi előírásait, ami tiltja bármilyen embercsoport dehumanizációját vallás, társadalmi kaszt, kor, fogyatékosság, betegség, nemzetiség, rassz vagy etnikum alapján.

A bejegyzés nem elérhető az oldalon, a fiókot pedig befagyasztották, amíg annak tulajdonosa nem törli maga a vonatkozó tweetet. Azt nem tudni, hogy hajlandó lesz-e erre a nagykövetség.

Trump kormánya hivatali idejének utolsó napján népirtásnak nevezte Kína ujgurokkal szembeni cselekedeteit. Mike Pompeo (most már csak volt) külügyminiszter közleménye szerint „a népirtás jelenleg is zajlik, és annak vagyunk tanúi, hogy a kínai pártállam szisztematikusan megpróbálja elpusztítani az ujgur népcsoportot”. A kínai állami hivatalnokok pedig „egy kiszolgáltatott helyzetben lévő etnikai és vallási kisebbség kényszerű asszimilációjában és esetleges kiirtásában vesznek részt”.

(CNN)