Nem állt össze Orbánék új jobboldali frakciója, Salvini el sem ment a varsói találkozóra

POLITIKA
2021 december 04., 15:52
comments 27

Optimista hangulatú jelentésben számolt be az állami hírügynökség, az MTI arról, hogy Varsóban megkezdődött az európai konzervatív pártok vezetőinek Varsói Csúcstalálkozója, a valóságban azonban nem egészen úgy alakult a nagy jobboldali tanácskozás, ahogy azt a meghívó lengyel Jog és Igazságosság párt képviselői tervezték.

A meghívottak hivatalosan az Európai Unió jövőjéről és a konzervatívok jövőbeni együttműködéséről kezdeményeztek egyeztetéseket, de a találkozót korábban több helyen is az alternatív jobboldali pártok új európai frakciójának zászlóbontásaként harangozták be.

A csúcson megjelent Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

photo_camera Orbán Viktor és Marine Le Pen Varsóban 2021. december 4-én Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Nagyobb feltűnést keltettek viszont a hiányzók: nem jelent meg ugyanis a lengyel fővárosban a két olasz jobboldali párt, a Liga és az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni, hivatalosan „más elfoglaltság” miatt.

A PiS főtitkára, Krzysztof Sobolewski a találkozó kezdete után nem sokkal arról posztolt, hogy fontos tárgyalások zajlanak az Európai Parlamenten (EP) belüli közelebbi együttműködésről, és a résztvevők választ keresnek „azon fenyegetésekre (...) is, amelyek az európai szervek, különösen az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek”.

Az egyeztetések szünetében a PiS több politikusa is úgy nyilatkozott, hogy a következő hónapokban szakértői konferenciákat fognak szervezni, és azon dolgoznak majd, hogy egységes vízióval álljanak ki választóik elé.

Egyikük - Tomas Poreba - ki is jelentette, hogy a csúcs minden pillanata nagyon fontos, de az új EP-frakció megalakulása legfeljebb a jövő zenéje lehet: „a jövőben majd meglátjuk, jelenleg a téma nincs napirenden”.

A párt helyettes szóvivője is inkább csak maszatolt arról, hogy mi zajlik a zárt ajtók mögött: Radoslaw Fogiel azt fejtegette, hogy a konzervatív pártok különböznek egymástól, de keresik az őket összekötő témákat.

Le Pennel például biztos nem lesz zavartalan a lengyel együttműködés, az már látszik, mert őt a helyi közvélemény egyértelműen oroszbarát politikusként tartja számon, amit néhány tüntető a varsói Regent Hotel előtt szóvá is tett.

photo_camera Le Pen ellen tüntetnek Varsóban a jobboldali pártok csúcstalálkozóján Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A jelek szerint Orbán Viktort és stábját sem hozza nagyon lázba a kupaktanács: az egyeztetés alatt a miniszterelnök inkább a rezsicsökkentésről posztolt Facebook-oldalán.

Disclaimer: A 444 értesülései korábban arról szóltak, hogy szombaton minden valószínűség szerint megalakul az alternatív jobboldali pártok frakciója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.