Az izraeli védelmi minisztériumban aggódnak, hogy az "Orbán köreihez tartozó" 4iG-hez kerülhet a műhold-üzemeltető cég

2021 december 5., vasárnap 10:48
22

Magas beosztású izraeli védelmi tisztviselők határozottan tiltakoztak az ellen, hogy eladják az izraeli kommunikációs műhold-szolgáltató, a Spacecom 51 százalékát egy olyan magyar kommunikációs vállalatnak, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdekeltségi köréhez köthető - írja a Haaretz.

A védelmi minisztériumot állítólag meglepte az Amos izraeli műhold szolgáltatásait forgalmazó Spacecom júniusi bejelentése, miszerint adásvételi szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel. A 4iG mintegy 22,5 milliárd forintot fizetne a cégért. A Haaretz azt írja, hogy „a 4iG tulajdonosa Magyarország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc, aki közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor miniszterelnökkel”. A lap annyiban téved, hogy Mészáros már nem tulajdonos, mert a cégét 2020 nyarán teljesen kivásárolta a 4iG-ből korábbi fontos embere, Jászai Gellért.

Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Az üzlet nyélbe ütéséhez azonban szükség van a védelmi minisztérium jóváhagyására is, ahol a hírek szerint aggódnak amiatt, hogy a „stratégiai biztonsági eszköznek” tartott Spacecom külföldi kezekbe kerülhet. Ugyanis a céghez tartozó Amos műhold Izrael minisztériumainak és különböző biztonsági ügynökségeknek is nyújt szolgáltatásokat, és attól tartanak, hogy így titkos és érzékeny anyagok szélsőséges elemek kezébe kerülhetnek.

„Ez egy bizarr üzlet, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és antidemokratikus kezekbe adná” – mondták a magas rangú védelmi tisztviselők, akik azt gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött.

A Haaretz szerint a magyar miniszterelnök nemcsak az EU-ban, hanem Izraelben is ellentmondásos személyiség. Egy tisztviselő azt mondta, már készül egy törvényjavaslat, amely megtiltaná, hogy egy külföldi cég 20 százaléknál többet vásároljon bármilyen stratégiai jelentőségű izraeli konszernből.

A Spacecom annyit írt a Haaretznek, hogy a vállalat „célzottan dolgozik a felhatalmazott szervezetekkel, hogy megkapják a törvényi előírásoknak megfelelő engedélyeket”. A Spacecomnak hatalmas, több mint 143 milliárd forintnyi adóssága van, és 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dollárt veszített. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van – ám a 4iG-t ez sem riasztotta el.

A lap szerint a magyar fél belátta, hogy az üzlet véglegesítése veszélybe került, ezért felbérelték Israel Bachar stratégát, hogy a kapcsolatait felhasználva népszerűsítse az üzletet olyan személyek körében, akik befolyásolhatják a döntéshozókat.

A biztonsági tisztviselők évek óta hangsúlyozzák, hogy milyen fontos, hogy a saját műholdját Izrael ellenőrizze., mert az „az ország kommunikációs függetlenségének biztosításához szükséges, külső tényezőktől való függés nélkül.”

Rényi Pál Dániel korábban ebben a cikkben írt a 4iG és a NER közös történetéről, valamint Jászai Gellért felemelkedéséről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt