A szélsőjobbos Eric Zemmourt nyakon ragadta egy ellentüntető az első kampányrendezvényén

külföld
2021 december 06., 09:14
comments 6

Vasárnap megtartotta első kampányrendezvényét Eric Zemmour a Párizs melletti Villepinte-ben, a rendezvényt azonban számos erőszakos incidens zavarta meg. Amikor Zemmour a tömegen át a színpad felé haladt, egy férfi röviden elkapta a nyakát, mielőtt a biztonsági emberek közbeavatkoztak volna. A férfit kiemelték a tömegből és őrizetbe vették.

Eric Zemmour
photo_camera Eric Zemmour Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az író és publicista kedden jelentette be, hogy indul a franciaországi elnökválasztáson, Marine Le Pen mellett ő a második szélsőjobboldali a versenyben. A gyűlésen tízezren voltak, de a városban több ezer antirasszista, antifasiszta ellentüntető is megjelent, akik az elnökjelölt szélsőséges nézetei ellen tiltakoztak. Több tucatnyi embert letartóztattak közülük a rendőrök.

Miután Zemmour elkezdte a beszédét, szintén antrirasszista feliratokkal ellátott pólót viselő ellentüntetők álltak fel székekre a tömegben, a hívei pedig elkezdték székekkel dobálni őket és verekedni velük. Öt ellentüntető megsérült.

Egy tüntető célba vette Zemmourt
photo_camera Egy tüntető célba vette Zemmourt Fotó: -/AFP

Bejelentette, hogy pártját Reconquestnek, azaz visszahódításnak nevezte el. Ezzel szándékosan a rekonkvisztára utal, amikor az Ibériai-félszigetet visszafoglalták a muszlim megszállás alól. Zemmour, akit korábban gyűlöletbeszédért ítéltek el, a politikai elit és a média ellen is kikelt, ekkor a tömeg fújolni kezdte a jelenlévő újságírókat.

A gyűlés után Zemmour szóvivője közölte, hogy a politikus csuklója megsérült, orvosa kilenc nap pihenést írt elő neki, és hogy jogi lépéseket tesznek a támadó ellen. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.