Hetente közzéteszi majd a Nemzeti Választási Iroda a választókerületi névjegyzékeket

POLITIKA
2021 december 08., 15:14
comments 8

Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők elérték, hogy a Nemzeti Választási Iroda jövő héttel heti bontásban közzétegye a választókerületi és települési szintű névjegyzéki adatokat - írja közös közleményében a két képviselő.

Mint írják, a képviselők "a voksturizmusnak megágyazó törvény" miatt fordultak a Nemzeti Választási Irodához, azt kérve, hogy rendszeresen, egészen a választások napjáig, települési bontásban hozzák nyilvánosságra a névjegyzéki adatokat.

"Nemrég ugyanis a Fidesz egy salátatörvénybe rejtve legalizálta a voksturizmust, lehetővé téve, hogy bárki fiktív lakcímre jelentkezzen be csak azért, hogy abban a választókerületben adhassa le a szavazatát."A szóban forgó törvényt a Parlament november 16-án fogadta el. A javaslat a TASZ és a Political Capital értelmezése szerint megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A szervezetek szerint ezzel jelentősen nőtt a voksturizmus kockázata, ugyanis " az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ott élés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson."

Szél Bernadett független képviselő felszólal az egyes köznevelést érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án.
photo_camera Szél Bernadett független képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„Nyilvánvaló, hogy szervezett választási csalásra készül a Fidesz” - így kommentálta a javaslat elfogadását Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, aki az ellenzéki pártok elnökeivel az Alkotmánybírósághoz fordult. Közös közleményük szerint a módosítás azzal a veszéllyel jár, hogy a 2022. évi országgyűlési választáson tömegessé válik az a 2018-ban már megtapasztalt jelenség, miszerint „egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat. Másrészt a törvénymódosítás annak is megnyitja az utat, hogy a jövő évi választást megelőzően országon belül a »billegő«, kétesélyes egyéni választókerületekbe jelentkezzenek át Magyarországon élő választópolgárok”.

Szél Bernadett és Szabó Szabolcs azt írják, a kért adatokkal az volt a céljuk, hogy nyomon kövessék, ha egy település lakosságszáma hirtelen megugrik, és le tudják buktatni azokat, akik fiktív lakcímeket hoznak létre a választások kimenetelének befolyásolása érdekében.

Szabó Szabolcs független képviselő felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én.
photo_camera Szabó Szabolcs független képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Ez az adatszolgáltatás csak a választások kitűzésének időpontjától lenne kötelezettsége az NVI-nek, de addig még egy-másfél hónap hátravan, márpedig ha a Fidesz még stiklikre készült, azt pont ebben az időszakban tudta volna megvalósítani. - írja Szél és Szabó. Nagy Attila, az NVI elnökének tegnap érkezett válaszából a képviselők megtudták, hogy az iroda eleget fog tenni a kérésüknek, és már a jövő héttől, heti rendszerességgel elérhetővé fogja tenni az OEVK-és települési szintű névjegyzéki adatokat. "Így bárki elemezheti majd ezeket, és jelezheti, ha bármi gyanúsat lát. Mi is meg fogjuk tenni. Minden lehetséges módon és eszközzel fellépünk a választási csalások ellen!"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.