Megfenyegették egymást, de atomháborúról szó sem volt

külföld
2021 december 08., 04:59

Vlagyimir Putyin orosz elnök szólalt meg először, amikor kedden létrejött a videóhívás közte és amerikai kollégája, Joe Biden között. Putyin csak néhány órával korábban érkezett meg Delhiből Szocsiba, hogy az ottani, Fekete-tenger partján lévő rezidenciájából intézze a beszélgetést. Szocsiban már lement a nap, de a videóhívás túloldalán, a washingtoni Fehér Házból jelentkező Bidennél még csak délelőtt 10 óra 7 perc volt. Putyin azzal kezdte, hogy "Üdvözlöm, elnök úr", mire Biden úgy válaszolt, "Örülök, hogy újra látom". Ezután még két órát beszélgettek, de szó szerinti leirat csak ennyiről került nyilvánosságra.

Nagy volt a készülődés mindkét oldalon a beszélgetés előtt. Putyin előre bejelentette, hogyha a NATO felveszi a tagjai közé Ukrajnát, illetve rakétákat telepítenének a területére, akkor a nyugati szövetség átlép egy vörös vonalat, amit nem fog tolerálni. Ez a diplomácia nyelvén általában katonai fenyegetést jelent.

A másik oldalon pedig a Pentagon kiszivárogtatta a Washington Postnak, hogy az Ukrajna körüli aktuális orosz csapatösszevonást sokkal komolyabbnak látják, mint az utóbbi évek sok hasonló lépését, és az elemzéseik szerint januárra az orosz hadsereg készen áll majd egy átfogó támadásra Ukrajna ellen. Ha az oroszok ezt megteszik, akkor nagyon kemény válaszlépésekkel kell szembesülniük, ígérte az amerikai kormányzat.

A videókonferencia előtt Biden beszélt a brit és az olasz miniszterelnökkel, a francia elnökkel és a német kancellárral, illetve körbetelefonálta őket szerdán is, és csütörtökre az ukrán elnök tájékoztatását is megígérte. Ez szokatlanul alapos egyeztetések sora, amit előre bejelentettek, utalva arra, hogy ez most egy különlegesen jelentős beszélgetés lesz Biden és Putyin között.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.