Kitiltják Amerikából az ujgur kényszermunkásokkal gyártatott termékeket

külföld
2021 december 09., 05:55

Az amerikai képviselőház hatalmas többséggel, egyetlen ellenszavazattal elfogadta, hogy csak olyan termékeket lehet behozni Kína Hszincsiang tartományából, amikről be lehet bizonyítani, hogy nem kényszermunkatáborok foglyai készítették.

A tartományban élő muzulmánokat (elsősorban ujgurokat) az utóbbi években tömegével zárják koncentrációs táborokba.

Ujgur tüntetők Törökországban.
photo_camera Ujgur tüntetők Törökországban. Fotó: BULENT KILIC/AFP

Az új amerikai törvény ellen lobbizott számos nagyvállalat, például a Nike, a Coca-Cola és napelemgyárak is, amelyek mind használnak a tartományból származó termékeket.

Kína tagadja a koncentrációs táborok létét. Az ujgur kisebbség emigráns képviselői szerint mintegy 1,8 millió ember szenved ezekben a táborokban. (Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.