Köveket kapnak a fehérorosz katonáktól a szír menekültek

külföld
2021 december 09., 06:48
comments 2

Erősen korlátozzák Lengyelországban az újságírókatő a helyszíni tudósításban a fehérorosz határvidéken kialakult menekültválságról, csak hivatalos kísérettel nézhetik meg, hogy mi a helyzet.

A Politico tudósítója három EP-képviselővel jutott el a határ menti erdőbe, ahol találkozott menekültekkel is. Egy szír férfi azt mondta, hogy hatszor jutott át a határon, ötször a lengyel katonák visszavitték. A túloldalról a fehérorosz katonák éjszakánként összegyűjtik a várakozókat, és kisebb csoportokban átküldik őket a lengyel oldalra, és ilyenkor köveket is adnak a kezükbe, hogy dobálják meg a lengyeleket.

A fehérorosz hatóságok nyár óta adnak el turistavízumokat és repülőjegyeket a Közel-Keleten, azt ígérve, hogy a vásárlókat bejuttatják az EU-ba. Az így Fehéroroszországba csalt menekültek egy jó része a jeges erdőben ragadt a határon.

Menekültek sátra a fehérorosz oldalon.
photo_camera Menekültek sátra a fehérorosz oldalon. Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

A beszámolók szerint a fehérorosz rendőrök kirabolják, megverik ezeket az embereket, és előfordult, hogy szennyezett vizet adtak nekik, amitől megbetegedtek. Előfordult, hogy levetkőztették őket, elégették a ruháikat, és kutyákkal üldözték a kifosztott szíreket Lengyelország felé.

A lengyel katonák általában bármiféle vizsgálat nélkül visszatoloncolják őket Fehéroroszországba, mire onnan újra útnak indítják őket. Ha szerencséjük van, akkor előbb-utóbb hamarabb találkoznak egy segélyszervezet embereivel, mint a határőrökkel, és akkor van esélyük eljutni egy lengyel menekülttáborba. (politico.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.