A diplomátlan kalózpárti külügyminiszter-jelölt miatt csatázik Csehországban a régi államfő és az új miniszterelnök

külföld
2021 december 10., 13:31
comments 1

Milos Zeman köztársasági elnök nem hajlandó kinevezni külügyminiszterré Jan Lipavskyt, a Kalózpárt jelöltjét. Az államfő az MTI híre szerint kifogásolja, hogy Lipavskynak nincs felsőfokú végzettsége, és hogy tartózkodóan viszonyul Izraelhez és a Visegrádi Négyekhez. Ez abból a közleményből derült ki, amelyet Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hozott nyilvánosságra.

Zeman azt állítja: az alkotmány nem írja elő számára, hogy kötelező módon elfogadjon minden javaslatot, amelyet előterjesztenek neki. Az elnöknek néhány más miniszterjelölt ellen is kifogásai vannak, de azokat hajlandó kinevezni.

Petr Fiala kinevezett miniszterelnök már szerdán bejelentette, hogy panasszal fordul az alkotmánybírósághoz, és az államfői jogkörök tisztázását fogja kérni, amennyiben Zeman nem nevezi ki az általa javasolt összes jelöltet.

Csehországban már hetekkel korábban arról szóltak a hírek, hogy a köztársasági elnöknek egy jelölttel szemben kifogásai vannak, és a sajtó már akkor megírta, hogy a kalózpárti Lipavskyról lehet szó. A választások után kialakult cseh belpolitikai helyzetet ebben a cikkünkben elemeztük részletesen.

photo_camera Petra Fiala miniszterelnöki esküt tesz a koronavírus-karantén miatt befalazott Milos Zeman államfő jelenlétében, november 28-án Fotó: ROMAN VONDROUS/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.