A Közbeszerzési Hatóságnál fúrná meg a Greenpeace a Fertő tavi beruházást

környezetpusztítás
2021 december 10., 09:27
comments 1

A múlt héten az Átlátszó cikkéből derült ki, hogy a beruházásért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) gyorsított eljárásban, december 17-ig várja a jelentkezéseket a Fertőrákosra álmodott kisebb-nagyobb épületekre kiírt tenderre. Hogy miért van szükség gyorsított eljárásra, azt többek között azzal az indokkal magyarázták, hogy „ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

photo_camera A Fertő tó még júniusban. Fotó: Pap Martin

Az építési engedélyekről döntő kormányhivatal el is fogadta ezt az érvet. Ők is indokoltak, méghozzá ezzel:

„(az) intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.”

Magyarul azért nem gond, ha folyamatosan zajlik az építkezés, mert az állatok a nagy felfordulás miatt már úgy sincsenek ott, így bántódásuk sem eshet.

photo_camera Fotó: Pap Martin

Ez a Greenpeace pénteki közleményéből derül ki. A természetvédők szerint ugyanis nonszensz mind a beruházó, mind az engedélyeket kiadó kormányhivatal magyarázata. Ezért a nemrég kiírt közbeszerzést az azért felelős hatóságnál, a Közbeszerzési Döntőbizottságnál támadták meg. Az erről szóló dokumentumokat pedig egyben csatolták bizonyítási indítványként a Győri Törvényszéken folyó korábbi, szintén a beruházás letiltásáért indított per irataihoz.

Többször írtunk már róla, hogy a kormány a környezetvédők, az EU és az UNESCO tiltakozása ellenére tavaly elkezdte Fertőrákos közelében a Fertő Part nevű komplexum kialakítását: 34 ezer m2-t építenek be, lesz szálloda, vitorlásklub, sportközpont, ökocentrum, bungalók, motelek és egyebek. A 30 milliárdból készülő gigaberuházásról videót is készítettünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.