Az omikron gyorsabban terjedhet Angliában, mint Dél-Afrikában

járvány
2021 december 10., 06:57

John Edmunds epidemiológus – a brit kormány vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoportjának tagja – szerint az új variáns „nagyon súlyos visszaesés” a járvány megfékezésében. Úgy gondolja, hogy a miniszterelnök által bejelentett B-terv „egyáltalán nem túlreagálás”, még akkor sem, ha az omikron enyhébbnek bizonyulna a jelenleg domináns változatnál.

photo_camera Fotó: HASAN ESEN/Anadolu Agency via AFP

Szerinte „rendkívül valószínű”, hogy sokkal több omikronnal fertőzött ember van, mint amennyit eddig a tesztek megerősítettek, ezek a számok pedig a következő hetekben nőni fognak. Csütörtökön az Egyesült Királyságban 249 omikronnal fertőzött esetet regisztráltak, ez kétszerese az előző napi számnak. Így már összesen 817 esetet regisztráltak az országban. Edmunds szerint ha ma ezer esetet regisztrálnának, és folytatódik a duplázódás is, akkor a szám egy hét alatt nyolcezerre nőhet, két héten belül pedig 64 ezerre.

Az epidemológus szerint „senki sem akarja” újra a korlátozásokat, de szerinte sajnos szükség lehet rájuk, mert „a vírus terjedési sebességét nézve karácsonyra jelentős számú megbetegedéssel számolhatunk”. Azt mondta, a jelenlegi helyzetben az utazási korlátozások „nem sokat segítenek”.

Edmunds szerint „egy fikarcnyi bizonyíték sincs arra”, hogy az omikron fele annyira lenne patogén, mint a Delta változat, de ha így is lenne, akkor sem biztos, hogy ez olyan különbséget jelentene, mint amilyet az emberek remélnek. „Nem kérdés, hogy ez egy nagyon súlyos visszaesés.” Szerinte fontos, hogy az emberek minél előbb megkapják az emlékeztető oltásokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.