Gémesivvel, Pálinkással, Szent-Iványival, Jeszenszkyvel, Herényivel csinálna rendszerváltó új pártot Márki-Zay Péter

belföld
2021 december 10., 13:53
comments 27

Pálinkás József ÚVP-je és Gémesi György Új Kezdete mellett a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ korábbi ismert arcai csatlakozhatnak az ellenzéki miniszterelnök-jelölt új konzervatív jobbközép pártjához a Telex írása szerint, de az exjobbikos Bencsik Jánossal is tárgyal a hódmezővásárhelyi polgármester. A cikkben az áll: ha a hat párt belemegy, már jövőre saját parlamenti frakciója lehet Márki-Zay Péternek.

Az már korábban kiderült, hogy a miniszterelnök-jelölt az Új Világ Néppártra és az Új Kezdetre bazírozna, ám emellett jobboldali polgármestereket, volt minisztereket, nagyköveteket és értelmiségieket is bevonna.

„Még nincs meg az új formáció neve, de több ötlet is van” – mondta a Telexnek Márki-Zay, amikor az új pártról kérdezték. Reményei szerint januárra sikerül megállapodni a partnerekkel az együttműködés részleteiről, úgymint az alapszabályról, a névről és a szervezeti működésről. A párt vezetőjét a tagság választja majd, de az biztos, hogy az első időszakban nem Márki-Zay Péter lesz az, mert ő csak a jövő áprilisi választás után csatlakozna a formációhoz.

A Telex több ismert nevet felsorolt, akik benne lehetnek a még névtelen pártban. Ilyen Gyenes Szilárd, az Új Kezdet alelnöke, Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök, Szalma Botond, a KDNP volt budapesti elnöke, Szent-Iványi István egykori külügyi államtitkár, vagy Herényi Károly, a néhai MDF valahai szóvivője is.

„A folyamat még nagyon az elején tart. Amikor először olvastam Márki-Zay Péter nyilatkozatát, magam is meglepődtem” – mondta a Telexnek Hohn Krisztina, a Gémesi által elindított Új Kezdet elnöke. Pártja nyitott az együttműködésre, de mint kiderült, csak jövő csütörtökön ülnek először tárgyalóasztalhoz, azaz jóval kezdetlegesebb ez a kezdeményezés, mint ahogy Márki-Zay beszél róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.