Szaporodásra utasították a párttagokat Kínában

2021 december 10., péntek 5:45
4

„Egyetlen párttag sem hozhat fel semmilyen mentséget, sem objektív, sem személyes jellegűt arra, ha nem házasodik meg, vagy nincsenek gyerekei. Ugyanígy nincs mentség arra sem, ha csak két gyereke van” - szól az egyértelmű utasítás, ami hetekkel ezelőtt jelent meg egy kínai pártlapban, de csak most kapott nagyobb nyilvánosságot. A kínai internetezők annyira felháborodtak, hogy már el is távolították az eredeti cikket.

A Guardian szerint a szöveg a Kínai Kommunista Párt 95 millió tagjában próbálta felébreszteni a népszaporulat iránti felelősséget, mondván, mindenkinek igazodnia kell a háromgyerek-politikához.

Kínai gyereknevelési képzés áprilisban Fotó: CHEN ZEGUO/Xinhua via AFP

Kínában 2016-ig törvény tiltotta, hogy valakinek egynél több gyereke legyen, az aggasztó demográfiai trendek miatt azonban kénytelenek voltak változtatni ezen. Mostanra a népesség közel ötöde 60 év feletti, és tavaly novemberben mindössze 8,5 születés jutott ezer emberre, úgy, hogy ez a szám évtizedek óta nem csökkent tíz alá.

Hiába a szabályozás változása és a családtámogatások emelése, a Guardianben idézett kínai internetezők úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak a gyerekvállalást, ami a nőknek is súlyos hátrányokat okoz a munkaerőpiacon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt