A kormány a saját teherszállító repülőgépével indít heti három járatot Kínába

2021 december 11., szombat 11:13
17

Megkezdődik a kormány által a koronavírus-járvány első hullámát követően vásárolt teherszállító repülőgép kereskedelmi üzemeltetése, a WizzAir hetente háromszor fog megfordulni a géppel Magyarország és Kína között - jelentette be szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az Airbus A330-200F típusú gép szombat délelőtt szállt fel először ilyen kereskedelmi útra. A teherszállító Airbust a kormány a világjárvány miatt sürgős egészségügyi beszerzések felgyorsítása végett vásárolta annak idején. Szijjártó elmondása szerint már nem kell rendszeresen oltóanyagokat szállítani, így jelentős szabad kapacitása lett a repülőgépnek, ezért a héten aláírták a szerződéseket a WizzAirrel a kereskedelmi alapú üzemeltetésről.

"Még soha nem volt a magyar államnak állami tulajdonban lévő, magyar felségjelzésű, szélestörzsű, hatalmas kapacitással és teherbíró képességgel rendelkező, menetrendszerinti forgalomban részt vevő teherszállító repülőgépe, most már ilyen is van"

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A gép hetente háromszor fog megfordulni Budapest és Csengtu között. A külügyminiszter szerint az érintett magyar és kínai cégeknek már nem kell a nagy nemzetközi szállítmányozási vállalatokra várniuk. Az első forduló során a gép nagyjából tíz tonna rakománnyal indul Kínába, majd onnan ötven tonna áruval fog visszatérni, alapvetően elektronikai és autóipari alkatrészekkel - mondta le a miniszter.

A gép üzemeltetésének pontos konstrukciója egyelőre nem ismert, az ügyben kérdéseket küldtem a minisztériumnak, amint válaszoltak, frissítem az anyagot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt