Dél-Afrikában kapták el a szökevény portugál bankárt

bűnügy
2021 december 11., 17:26

Elfogták Dél-Afrikában Joao Rendeiro egykori portugál bankvezért, aki szeptemberben a börtönbüntetése elől szökött el Portugáliából, jelentette a Reuters. Rendeirót, a kis portugál befektetési bank, Banco Privado Portugues (BPP) egykori elnökét három hónappal az elszökése után sikerült elfogni.

Joao Rendeiro
photo_camera Joao Rendeiro Fotó: Screenshot via Sic Noticias

A BPP 2010-ben csődbe ment, az ezután kezdődött vizsgálatok adócsalást és pénzmosást is feltártak. Rendeirót három különböző büntetőperben összesen 16 vádpontban találták bűnösnek. Az egykori bankvezér ezután döntött úgy, hogy megszökik hazájából. Blogjában arról írt, hogy mindezt "önvédelemből" teszi a jogrendszer igazságtalansága miatt.

A szökött bankár után nyomozó portugál bűnüldöző szerv, a PJ nem közölt sok részletet Rendeiro elfogásáról, csupán annyit, hogy Dél-Afrikában fogták el. A helyi sajtójelentések serint egy durbani hotelben kapták el, a PJ csak annyit közölt, hogy Rendeiro egy ideig luxushotelekben húzta meg magát Johannesburgban és más városokban, kommunikációját pedig drága technikai eszközökkel igyekezett álcázni, hogy elkerülje a lebukást.

A Reuters jelentése szerint Portugália és Dél-Afrika között ugyan nincs kiadatási egyezmény, de létezik olyan bűnügyi együttműködési megállapodás, mely alapján megoldható Rendeiro hazaküldése Portugáliába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.