Dél-Afrikában kapták el a szökevény portugál bankárt

2021 december 11., szombat 17:26

Elfogták Dél-Afrikában Joao Rendeiro egykori portugál bankvezért, aki szeptemberben a börtönbüntetése elől szökött el Portugáliából, jelentette a Reuters. Rendeirót, a kis portugál befektetési bank, Banco Privado Portugues (BPP) egykori elnökét három hónappal az elszökése után sikerült elfogni.

Joao Rendeiro Fotó: Screenshot via Sic Noticias

A BPP 2010-ben csődbe ment, az ezután kezdődött vizsgálatok adócsalást és pénzmosást is feltártak. Rendeirót három különböző büntetőperben összesen 16 vádpontban találták bűnösnek. Az egykori bankvezér ezután döntött úgy, hogy megszökik hazájából. Blogjában arról írt, hogy mindezt "önvédelemből" teszi a jogrendszer igazságtalansága miatt.

A szökött bankár után nyomozó portugál bűnüldöző szerv, a PJ nem közölt sok részletet Rendeiro elfogásáról, csupán annyit, hogy Dél-Afrikában fogták el. A helyi sajtójelentések serint egy durbani hotelben kapták el, a PJ csak annyit közölt, hogy Rendeiro egy ideig luxushotelekben húzta meg magát Johannesburgban és más városokban, kommunikációját pedig drága technikai eszközökkel igyekezett álcázni, hogy elkerülje a lebukást.

A Reuters jelentése szerint Portugália és Dél-Afrika között ugyan nincs kiadatási egyezmény, de létezik olyan bűnügyi együttműködési megállapodás, mely alapján megoldható Rendeiro hazaküldése Portugáliába.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt