Vakcinaűzés sörrel, vírusjelző amulett és szilikonkar

járvány
2021 december 12., 14:58
comments 19

A múlt hét kétségtelenül legszórakoztatóbb hülyehíre volt, hogy egy olasz férfi - mint azóta kiderült, fogorvos – szilikon karprotézist tartott oda az oltó orvosnak, úgy próbált védettségi iogazolványhoz jutni.

Guido Russo azért próbálkozott be a bizarr trükkel, mert Olaszországban szigorú korlátozásokat vezettek be az oltatlanok számára, így fogorvosként pácienseket se fogadhatott, amíg nem oltják be. Az országban nemcsak dolgozni nem lehet az oltatlanoknak, de a legújabb rendelkezések értelmében szinte semmilyen kulturális vagy sportttevékenységen nem vehetnek részt.

Russo a hír napvilágra kerülése után azt mondta, nem bán semmit. A fogorvos korábban sem csinált titkot abból, hogy oltásellenes, rendelője bejáratánál felirat hirdette, hogy a védettségi igazolvány felmutatása opcionális (valójában kötelező lenne). A férfit eltiltották foglalkozásától, a kamara közleményben határolódott el tőle.

Az oltásellenesség ilyen-olyan formában szinte minden országban jelen van. Sokan egészségügyi okokból, mások az emberi jogokra hivatkozva utasítják el a koronavírus elleni vakcinát. Abban persze jelentős különbségek vannak, hogy mennyire hallatják a hangjukat: nyilván ott a leghangosabbak, ahol a legtöbb korlátozást hozzák velük szemben.

Oltásellenes tüntető egy londoni demonstráción 2021. november 11-én.
photo_camera Oltásellenes tüntető egy londoni demonstráción 2021. november 11-én. Fotó: HASAN ESEN/Anadolu Agency via AFP

Az olasz fogorvos próbálkozása még egészen kifinomultnak tűnik a Svédországban dolgozó román férfi ötletéhez képest. Ő azt találta ki, hogy ugyan beoltatja magát, de valahogy kiűzi a testéből az oltóanyagot. A legmegfelelőbb gyógyírnek valamiért egy rekesz sör megivását tartotta, de így is panaszkodott az orvosának, hogy rosszul van a vakcinától. Ő azonban megnyugtatta, hogy valószínűleg csak az alkohol hatásait érzi. A férfi egyébként megúszhatta volna az oltást, elég lett volna egy PCR-tesztet elvégeztetni magán, ám úgy gondolta, az is veszélyes, mert az orrán feltolt pálcika elgyengíti az agyát. A román férfit kezelő orvos egyébként arról mesélt, egy másik páciense azt mondta, azért sincs szüksége az oltásra, mert van egy speciális amulettje, ami kimutatja a vírust az emberben, és így tudja, kit kerüljön el.

Az oltásellenes mozgalmak megjelenésének egészen szürreális következményei is lettek. Egy maori törzs azon akadt ki, hogy az új-zélandi oltásellenesek előszeretettel járták el tüntetéseiken a törzsi Ka Mate haka táncot. A Ngati Toa törzs figyelmeztetést adott ki, hogy a demonstrációkon mellőzzék a harci táncukat, ugyanis a törzs tagjai közül korábban sokan haltak bele különböző járványokba, és nem támogatják az oltásellenes mozgalmat.

Az oltásvita okozott már igazi tragédiákat is. Egy tádzsik származású MMA-harcos, Akmal Khozhiev csonttal szúrta nyakon radiológus barátját, úgy összekaptak a vakcinák hatékonyságáról folytatott vitán. Az orvos belehalt sérüléseibe.

Oltásellenes tüntetés Kijevben 2021. november 24-én.
photo_camera Oltásellenes tüntetés Kijevben 2021. november 24-én. Fotó: TALHA YAVUZ/Anadolu Agency via AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.