A dunaaszfaltos Szíjj László azt mondja, nincs ráhatása, kik veszik ki a jachtjait, inkább azt számolgatja, hogy lehet jól bérbe adni őket

gazdaság
2021 december 13., 6:06
comments 26

Mi a helyzet a Földközi-tengeren? Hány jachttal rendelkezik most?

- kérdezi lakonikusan Szíjj László milliárdos vállalkozót ma reggeli interjújában a Portfólió.

„Kezdetben egy kisebb hajóval rendelkeztem, majd, amikor láttam, hogy ezeket a jachtokat nagyon jó áron ki lehet adni, beruháztam még két nagyobb hajóba. A Covid-járvány miatt felértékelődött ez az üzlet, azt tervezem és számolgatom, hogy a téli időszakra áttelepítem őket a Karib-térségbe, és így két szezonban is ki tudjuk őket használni.”

- mesél a tervezgetős, számolgatós mindennapokról Szíjj, akinek Lady Mrd nevű hajóján szívesen nyaral a magyar elit. Szijjártó Péter külügyminiszter például magánügyben töltött néhány napot a jachton 2020-ban a Földközi-tengeren, miközben a kormány éppen arra biztatta az állampolgárokat, hogy a koronavírus-járvány miatt maradjanak itthon.

Ehhez viszont a dunaaszfaltos Szíjj Lászlónak nincs sok köze, ahogy egy kapubejáró aszfaltozásával sem ő piszkolja a kezét.

Portfólió: Rendszeresen fordulnak meg tengeri jachtjain kormányközeli üzletemberek, volt miniszter is a hajón.

Szíjj: Egy jacht bérbeadásával foglalkozó cég tulajdonosaként nincs közvetlen befolyásom arra, hogy kik és mikor bérlik ki azt, vagy, hogy éppen ki a bérlő vendége, ahogy nem velem kell megegyezni abban sem, ha például valakinek egy kapubejárót kell leaszfaltozni.

Szíjj személy szerint szívesebben száll szerényebb hajóra. A jó jachtozáshoz nem feltétlen kellenek a nagyobb terek, kisebb terekben is jól el lehet férni.

Szíjj: Nekem az első, legkisebb hajó a kedvencem. Ugyanazt az élményt megadja, mint amelyeken nagyobbak a terek.

Portfólió: Azt a fotósok sem követik annyira szorosan.

Szíjj: Igen, és ezt tudnám a legolcsóbban kiadni.

- vet fel a jachtozás világában járatlanok számára talán nem magától értődő szempontokat.

Az interjúból kiderül, hogy míg az elit jachtoztatása számolgatós üzlet, a jobb, tartósabb, nagyobb teherbírású, gyorsabban épített (és esetenként ezek miatt drágább) utak Szíjj reményei szerint a társadalmat segítik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt