Sikkasztás miatt nyomoz a rendőrség a Kövér László embere által vezetett alapítvány körül

bűnügy
2021 december 14., 14:16
comments 7

Nyomozást rendelt el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás miatt a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány ügyében - írja a 24.hu. Az alapítvány elvileg határon túli magyarok megsegítésére jött létre, munkájának azonban egyelőre nincs nyoma, a 24.hu szerint még weboldaluk és ímélcímük sincsen.

Vettek azonban egy 240 millió forintos II. kerületi villalakást, de ezt az ingatlant sem határon túli magyarok használják, hanem Veress László, Kövér László házelnök kabinetfőnökének családja.

Az alapítvány más szálon is kötődik a házelnökhöz: kuratóriumi elnöke Visontai Kálmán, aki Veress munkatársa az Országházban. Visontai használja azt az Audi A6-ost, amit szintén az alapítvány vásárolt a határon túli magyaroknak szánt pénzből.

Kövér László, jobbján kabinetfőnökével, Veress Lászlóval
photo_camera Kövér László, jobbján kabinetfőnökével, Veress Lászlóval Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A szervezet eddig egyébként egyetlen külföldi forrásból kapott adományt, összesen 322 millió forintot egy ismeretlen cégtől. A pénzről csak annyit tudni, hogy Kövér László barátja, Frank Liu tajvani milliárdos közbenjárásával került az alapítványhoz. Kövér nemrég egy állami kitüntetésre is felterjesztette Liut.

Az alapítvány tavalyi és tavalyelőtti beszámolóit jelentős késéssel, idén októberben adta csak le, ezekből kiderült, hogy Visontai Kálmán kuratóriumi elnök sógornője 1,8 millió forint adományt kapott tőlük. Természetesen Visontai sógornője sem határon túli, a támogatás indoklása szerint azonban a koronavírus-járvány miatt elvesztette a munkáját, ezért kellett segíteni rajta.

Az ügyben több feljelentés is érkezett a hatóságokhoz, akik egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.