100 ezer forintra nő a közmunkabér

gazdaság
2021 december 15., 15:34
comments 5

100 ezer forintra emelik a közmunkások bérét – jelentette be Orbán Viktor a Facebookon.

A mostani közfoglalkoztatotti bér 8 órában bruttó 85 ezer forint. A minimálbér és a közmunkabér egymáshoz viszonyított aránya 2011 óta romlott. Az mfor.hu októberi cikke szerint 2011-ben még a minimálbér 73,1 százalékát tette ki a közfoglalkoztatotti bér, 2017-től már csak kevesebb mint 70 százalékát, 2018-tól pedig kevesebb mint 60 százalékát.

Jelentősen kevesebbért dolgoznak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, mint a fővárosban.
photo_camera A közmunkásokat foglalkoztató Debreceni Humán Szolgáltató Kft. dolgozója tűzifát aprít a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Januártól a minimálbért is emelni fogják, ami nem csoda, hiszen 14 éves rekordon van az infláció.

Egy őszi kutatás szerint az is a választási eredményektől függött, hogy melyik faluban hány közmunkásra adott pénzt a kormány, ezzel zsarolják, jutalmazzák vagy büntetik a polgármestereket. A rendszer pedig hozta a Fidesznek a szavazatokat, ahogy kellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.