100 ezer forintra nő a közmunkabér

gazdaság
2021 december 15., 15:34
comments 5

100 ezer forintra emelik a közmunkások bérét – jelentette be Orbán Viktor a Facebookon.

A mostani közfoglalkoztatotti bér 8 órában bruttó 85 ezer forint. A minimálbér és a közmunkabér egymáshoz viszonyított aránya 2011 óta romlott. Az mfor.hu októberi cikke szerint 2011-ben még a minimálbér 73,1 százalékát tette ki a közfoglalkoztatotti bér, 2017-től már csak kevesebb mint 70 százalékát, 2018-tól pedig kevesebb mint 60 százalékát.

photo_camera A közmunkásokat foglalkoztató Debreceni Humán Szolgáltató Kft. dolgozója tűzifát aprít a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Januártól a minimálbért is emelni fogják, ami nem csoda, hiszen 14 éves rekordon van az infláció.

Egy őszi kutatás szerint az is a választási eredményektől függött, hogy melyik faluban hány közmunkásra adott pénzt a kormány, ezzel zsarolják, jutalmazzák vagy büntetik a polgármestereket. A rendszer pedig hozta a Fidesznek a szavazatokat, ahogy kellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt