A Városháza-ügy miatt létrehozott vizsgálóbizottság januárban tesz jelentést

Budapest
2021 december 15., 14:30

Meghosszabbította a Városháza-ügy miatt létrehozott vizsgálóbizottság mandátumát a Fővárosi Közgyűlés, így a testület a közgyűlés januári rendes ülésén számol be a munkájáról.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök és Soproni Tamás (Momentum) alelnök javaslatát a közgyűlés 18 igennel és egy tartózkodó szavazattal fogadta el.

A „Városháza eladásának ügyében létrehozott” vizsgálóbizottságnak eredetileg a közgyűlési ülésen kellett volna a tevékenységéről beszámolnia.

A Fővárosi Közgyűlés előző ülésén, november 24-én a Fidesz-KDNP-frakció javaslatára döntött a bizottság felállításáról. A testület feladata az, hogy a Városháza és a fővárosi önkormányzat más ingatlanjainak hasznosításával összefüggő állításokat tartalmazó, nemrég nyilvánosságra került hangfelvételek miatt vizsgálatot folytasson le. Vizsgálnia kell a hangfelvételeken elhangzott állítások valóságtartalmát, a készítés, továbbá a nyilvánosságra kerülés körülményeit, főleg a jövő évi országgyűlési „választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségét”.

A vizsgálóbizottság feltárja a Városháza fejlesztésével összefüggésben készített döntés-előkészítő tanulmány megrendelésének és megtárgyalásának mikéntjét és tartalmát, valamint azt, hogy született-e döntés a fővárosi önkormányzat bármelyik szervénél a városháza épületének értékesítésére.

Elnök: Megpróbálják a Tarlós-korszakra tolni

A napirend előtti vitában Kovács Péter arról beszélt, hogy az eredetileg biztosított idő alatt nem tudják elvégezni a feladatukat, a meghívottak nem jelennek meg a testület előtt, a főjegyző akadályozza a munkájukat, és a baloldali tagok megpróbálják összemosni a Városháza eladását és a vagyongazdálkodás kétes ügyeit a Tarlós-korszakkal.

Sérelmezte, hogy ha a bizottság meg akarja hallgatni Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, akkor a baloldali képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy hallgassák meg Bagdy Gábort, aki Tarlós István főpolgármestersége idején volt a gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

Azt mondta, amíg „a baloldali politikusok lapítanak”, addig a rendőrség végzi a munkáját, házkutatást tart, de a baloldali politikusoknak ez nem tetszik. Lehet ezen „hőbörögni”, de jobb lenne, ha kiderítenék, mi az igazság a Városháza eladása ügyében – mondta.

Alelnök: Az elnök „kvázi-sajtótájékoztatót” tart ülésezés helyett

Soproni Tamás VI. kerületi polgármester, a vizsgálóbizottság alelnöke szerint viszont éppen ők végzik az érdemi munkát a bizottságban, például állítják össze a munkarendet, miközben az elnök „kvázi-sajtótájékoztatót” tart ülésezés helyett. A Városháza-ügy nem létező ügy, senki sem akarja eladni az épületet – mondta.

Közgyűlési döntések

A közgyűlés egyhangú döntéssel helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította a II. kerületi Jegenye-völgyet (a Szalamandra-völgyet, a Budapesten található egyetlen foltos szalamandra-állomány élőhelyét) és a III. kerületi Óbudai-szigetet szegélyező ártéri erdőt. Feloldották a részleges vadászati tilalmat a XVI. kerületi Naplás-tónál, így lehet az elszaporodott rókára, vaddisznókra és borzokra vadászni a területen.

A képviselők döntöttek arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat újra pályázik az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) elnevezésű programba a csepeli gerincút befejező ütemének teljes előkészítésére.

A közgyűlés jóváhagyta az Innovációs és Technológiai Minisztériummal létrejövő megállapodásokat az agglomerációs személyszállítás finanszírozásáról, ennek értelmében jövőre is 6,58 milliárd forintot fizet a főváros az agglomerációs közlekedést biztosító cégeknek előlegként, a következő évben pedig a valós teljesítményre és költségekre alapozva számolnának el a felek.

photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Döntöttek arról, hogy jövőre a főváros az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályok szerint vásárolja a villamosenergiát a közvilágításhoz, a díszvilágításhoz és a karácsonyi díszítő világításhoz. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. szerint a versenypiacon a villamosenergiáért jövőre az idei, illetve a korábban tervezett összeg kétszeresét (kb. 7,4 milliárd forintot) kellene fizetni, míg így 4,8 milliárd forint lenne a villamosenergia költsége.

A közgyűlés döntött névtelen közterületek elnevezéséről is: parkot neveznek el az I. kerületben Végh György költő, író, műfordítóról, a XX. kerületben pedig a romániai Székelykeresztúr és Bölön (Pesterzsébet testvérvárosainak) nevét őrzik majd utcák.

Rendet tennének az e-rollerpiacon

A közgyűlés úgy döntött, a főváros együttműködési megállapodást köt a kerületekkel, hogy közösen szabályozzák a megosztott mikromobilitási eszközök tárolását Budapesten. A szabályozás lényege, hogy a megállapodáshoz csatlakozó önkormányzatok mikromobilitási pontokat hoznának létre, és csak itt lehetne felvenni és leadni az eszközöket.

A szolgáltatók díjat fizetnének az eszközök tárolásáért, az eszközök kijelölt területen kívüli elhelyezése pedig szankcionálható lenne. A legsűrűbben lakott, belvárosi részeken km2-enként 16, az átmeneti zónákban négyzetkilométerenként 12 mobilitási pontot hoznának létre. A külső kerületek pedig eldönthetik, hogy kijelölnek-e egy centrumterületet, ahol mikromobilitási pontokon szeretnék látni az eszközöket, vagy mindenhol engedélyezik az ajtótól-ajtóig közlekedést. A jövő év első felében 100-200 mikromobilitási pont meg is valósulna.

A képviselők az ülés kezdetén egy perces néma felállással emlékeztek a december 6-án elhunyt Kóbor Jánosra, az Omega énekesére.

A teremben megjelent hét Anonymus-álarcos kormánypárti aktivista is, akik közül az egyikük azt kiabálta, hogy „eladó a Városháza”, és többük kezében olyan táblák voltak, amik az Anonymus-videókból idéztek. Más aktivisták olyan transzparensekkel érkeztek, amik a Mocsárosdűlő megvédésére szólították fel a képviselőket. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.