Életfogytiglanra ítélték az FSZB tisztjét, aki agyonlőtt egy csecsen menedékkérőt Berlinben

bűnügy
2021 december 15., 13:32
comments 4

Orosz állami szervek megbízásából gyilkoltak meg Berlinben egy csecsen menekültet – mondta ki az elkövetőt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélő döntésével a tartományi rangú német főváros legfelsőbb szintű igazságszolgáltatási fóruma.

A berlini ítélőtábla (Kammergericht) az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség álláspontját elfogadva bizonyítottnak találta, hogy a 40 éves áldozatával hangtompítós fegyverrel végző gyilkos a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat (FSZB) tisztje, és a bűncselekményt ebben a minőségében követte el.

A 2019. augusztus 23-án elkövetett gyilkosságot a tettes „Berlinben állomásoztatott segítői aprólékosan előkészítették” – mondta Olas Arnoldi, a bírói tanács vezetője az ítélethirdetésen.

Vagyim Kraszikov, az 56 éves orosz elkövető biciklivel közelítette meg az áldozatát, és hátulról, közvetlen közelről, kétszer fejbe lőtte. A Moabit nevű városrész egyik parkjában elkövetett gyilkosság után a közeli Spree folyó partján bokrok közé rejtőzve átöltözött, Glock 26 típusú, 9 mm-es fegyverét, a biciklijét és a parókáját a folyóba dobta, majd egy elektromos rollerrel megpróbálta elhagyni a környéket, de a rendőrség feltartóztatta.

Német rendőrök elfogják a gyilkosság gyanúsítottját 2020. február 11-én.
photo_camera Német rendőrök a gyilkosság gyanúsítottjával 2020. február 11-én. Fotó: Sebastian Gollnow/dpa via AFP

Lars Malkies ügyész a múlt heti záróbeszédében azt mondta: Vagyim Kraszikov „megtorlásként likvidált egy politikai ellenfelet”. A vádlott az eljáráson végig tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

A személyes adatok védelméről szóló törvények alapján csak Tornike K. néven azonosított áldozat csecsen nemzetiségű és grúz (georgiai) állampolgárságú volt. Az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt. Hazájából 2005-ben Georgiába, 2016-ban pedig Németországba menekült.

A menedékjogi kérelmét elutasították, de a hatósági döntést megtámadta a bíróságon, az eljárás viszont a haláláig nem kezdődött el. A német hatóságok 2017-ben közveszélyes iszlamistaként sorolták be. Két év múlva ezt a minősítést megváltoztatták, a csecsen emigránst a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatba hozható, úgynevezett releváns személyek közé sorolták át.

Tornike K. olyan mecsetekbe járt, amiket a Kaukázusból származó iszlamisták is látogatnak. Akkor is éppen imára ment, amikor meggyilkolták. Négy gyereke volt, és két testvére élte túl.

Az ügy feszültséget okozott a német-orosz kormányzati kapcsolatokban. (DW, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.