Indul az aláírásgyűjtés a Fudanról és a 270 napos álláskeresési járadékról szóló népszavazáshoz

POLITIKA
2021 december 15., 17:21

Kezdődik az aláírásgyűjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz – jelentette be a főpolgármester, miután átvette az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő íveket a Nemzeti Választási Irodában.

Karácsony Gergely az NVI előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az aláírásgyűjtés elkezdésével eljött az ideje annak is, hogy az „előválasztás sikere után újra ott legyünk az emberek között, újra ott legyünk az utcákon, hogy újra beszélgessünk Magyarország legfontosabb ügyeiről és vigyük tovább a változást”. „Előválasztás, népszavazás és kormányváltás. Ez az a menetrend, amit kínálunk a változást akaró embereknek és mindenki másnak Magyarországon” – mondta.

link Forrás

Nyáron öt kérdésben nyújtott be népszavazási kérdéseket, és végül két kérdésben kezdődhet el az aláírásgyűjtés. Azt mondta, a népszavazási kérdésekkel alternatívát kívánt nyújtani:

„Egyfelől ott van a Fidesz kamunépszavazása, ami csak arra alkalmas, hogy félrevezesse az embereket, gyűlöletet keltsen és elterelje a figyelmet a valódi társadalmi kérdésekről.”

Karácsony Gergely szerint az a céljuk, hogy minél előbb összegyűljön az a 200 ezer aláírás, ami ahhoz szükséges, hogy az álláskeresési támogatás 9 hónapra emeléséről és a „Fudan-törvény” hatályon kívül helyezéséről is lehessen szavazni.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta, minden magyart érintő ügy, hogy Ferencvárosba ne a kínai Fudan Egyetem, hanem a 12 ezer kollégiumi férőhelyes diákváros épüljön meg.

A népszavazáson arról mondhatnak majd véleményt az emberek, hogy „akarnak-e Kínának trójai falovat Európában, itt a Ferencvárosban, a Duna partján a mi pénzünkből” – mondta.

A jövő évi választásokon közösen szereplő ellenzéki pártok mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is részt vesz az aláírásgyűjtésben.

Jámbor András, Budapest 6. számú, ferencvárosi és józsefvárosi választókerületének a Párbeszéd által jelölt közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta, a két kérdés arról szól, hogy az elmúlt tíz évben a Fidesz cserben hagyta azokat, akik bajba jutottak, például azokat, akik a koronavírus-járványban bevezetett korlátozások miatt elvesztették a munkájukat. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.