Megjelent a voksturizmus-figyelő választási névjegyzék

POLITIKA
2021 december 15., 10:10
comments 2

Közzétette a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a névjegyzékben szereplő választópolgárok számát országgyűlési egyéni választókerületi és települési szintű bontásban. Az NVI a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben a választás napjáig heti rendszerességgel frissíti a www.valasztas.hu oldalon az adatsort, és az első adatközlést a december 13-i hétre ígérte.

link Forrás

Ezt Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők érték el. A képviselők "a voksturizmusnak megágyazó törvény" miatt fordultak az NVI-hez.

A szóban forgó törvényt a Parlament november 16-án fogadta el. A javaslat a TASZ és a Political Capital értelmezése szerint megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A szervezetek szerint ezzel jelentősen nőtt a voksturizmus kockázata, ugyanis " az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ott élés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.