A Mercedes hivatalosan visszavonta a fellebbezését, így már semmi sem árnyékolja be Verstappen világbajnoki címét

sport
2021 december 16., 11:54
comments 10

A Mercedes-csapat a csütörtöki Forma-1-es díjátadó előtt nem sokkal közleményben jelezte, hogy visszavonta a vébé utolsó futamának utolsó percei miatt tervezett fellebbezését. Bár az eddig is hivatalos volt, hogy Max Verstappen a világbajnok, ezután végképp semmi sem kérdőjelezi meg ezt.

A tiltakozás oka az volt, ahogy a verseny rendezői a futam legvégén történt baleset után menedzselték a biztonsági autós szakaszt. Michael Masi versenyigazgató ugyanis a mezőny elengedése előtti pillanatokban úgy döntött, hogy nem abban a sorrendben mehetnek tovább, ahogyan az állás a balesetkor befagyott. Hanem megengedte az élen haladó Hamilton és a második helyezett Verstappen közé ékelődött 4 lekörözött versenyzőnek, hogy előremenjenek. Verstappennek őket emiatt már nem kellett megkerülnie és közvetlenül Hamilton mögül indulhatott újra, a vébécím így egykörös párbajban dőlt el kettejük között, ahol Hamiltonnak már nem volt esélye, mert az ő gumijai kopottak voltak.

A Mercedes közleményében azt írja, hogy Hamiltonnal együtt alaposan végiggondolták, mit reagáljanak.

A verseny után közvetlenül azért nyújtottak be hivatalos tiltakozást, mert miután Hamilton nagy fölénnyel vezetett és jó úton haladt a világbajnoki cím megnyerése felé, a biztonsági autóra vonatkozó szabályozást olyan, új módon alkalmazták, ami befolyásolta verseny végeredményét.

Fellebbezni pedig a sportszerűség érdekében terveztek. De a szövegből az következtethető ki, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) időközbeni döntése, miszerint alaposan kivizsgálják az utolsó versenyen történteket, meggyőzte a Mercedest arról, hogy a jövőben nem fordulhatnak elő ilyen kétértelmű helyzetek.

A közleményben Verstappennek is gratuláltak az első vb-címéhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.