Mégis csak beleírnák a közigazgatási bíróságokat egy esztergomi szerződésbe

2021 december 16., csütörtök 8:58

Néhány éve még úgy volt, hogy egy 12 ezer négyzetméteres, leromlott állapotú esztergomi épületbe fog költözni a közigazgatási különbíróság. Az épület az önkormányzaté, de 2018-ban ingyen odaadta az államnak azzal a feltétellel, hogy ha mégsem költözik oda a bíróság, 2022 januárjában visszakapja.

A kormány 2019 októberében aztán elállt a különbíróságok létrehozásától, legalábbis ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter. Ehhez képest Esztergom fideszes polgármestere múlt héten benyújtott egy előterjesztést, ami 2026 végéig hosszabbítaná meg a szerződést a korábbi, különbíróságos kitétellel együtt. A javaslatról csütörtökön szavaznak a képviselők.

A Szabad Európa érdeklődött a módosítás hátteréről, de nem érkezett válasz, így az sem derült ki, vajon mégis tervezik-e a különbíróság létrehozását.

Völner Pál lemondott miniszterhelyettes a 2018-as épületbejáráson. A kép eredetileg az azóta letörölt Facebook-oldalán jelent meg. Fotó: Cserép János/Facebook

A közigazgatási bíróságok bevezetéséről szóló eredeti törvényt még 2018 decemberében fogadta el a kormánytöbbség. A terv szerint 2020-tól a kormányzatnak fontos ügyekben már egy külön bírói szervezetrendszer döntött volna, olyan bírókkal, akik a kormánytól, azon belül is az igazságügyi minisztertől függenek. Az esztergomi költözés motorja Völner Pál azóta korrupciógyanúba keveredett miniszterhelyettes volt, aki 2018-ban épületbejárást is tartott.

Az üggyel annak idején videóban is foglalkoztunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt