Az Egyesült Államokban mostantól postán is kiküldik az abortusztablettát

Egészségügy
2021 december 17., 07:40
comments 6

Az egyetlen feltétel egy online videóhívás az orvossal, aki felírhatja a tablettát, amit aztán postán kiküldenek - mostantól így lehet hozzáférni az egyik legfontosabb abortusztablettához Amerika-szerte.

Az év elején döntött úgy a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (F.D.A.), hogy a járvány idején nem kell személyesen megjelenniük az orvosnál azoknak, akik a Mifepriston nevű szert szeretnék használni. Ez a pirula az első a kettő közül, amelynek segítségével a nem kívánt terhességet megszüntethetik. Az esetek több mint felében ez a szer önmagában hatásos az első tíz hét alatt. Ezt a járványügyi, átmeneti rendelkezést tette most véglegessé az F.D.A.

Ezáltal sokkal hozzáférhetőbb a kezelés azoknak, akiknek gondot okoz az utazás, és megnyílik a lehetőség arra, hogy otthon legyenek túl a nők a terhességmegszakításon.

photo_camera Az AFP illusztrációján a mobiljáról rendel abortusztablettát egy amerikai nő. Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

19 államban azonban helyi törvényekkel akadályozzák a telemedicine látogatásokat (így hívják az orvossal folytatott videóhívásokat), és további lépésekre készülnek az F.D.A. mostani döntése után. Ezek főként azok a déli államok, ahol a republikánusoké a többség. Míg néhány demokrata többségű államban – mint Kalifornia, vagy New York – saját törvényekkel is bebiztosítják a lehető legegyszerűbb hozzáférést az abortusztablettákhoz, és különböző programokkal segítenek azoknak a nőknek, akik olyan államban élnek, ahol akadályozzák azt.

(NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.