Összeköpködték és megrugdosták autósok az útblokáddal tiltakozó környezetvédőket Rómában

2021 december 17., péntek 19:42

Az Ultima Generazione nevű, fiatal környezetvédők által alapított mozgalom hét aktivistája egy tiltakozássorozat részeként útblokádot tartott péntek reggel Rómában, az A90-es autópálya egyik viaduktján. Az elmúlt tíz napban ez volt a nyolcadik útblokádjuk - így szeretnék elérni, hogy az olasz kormány komolyabb lépéseket tegyen a klímakatasztrófa ellen.

Fiatal aktivisták zártak el egy autópályát Rómában. Fotó: Twitter / Ultima Generazione

Az úton molinókkal keresztbe ülő aktivisták viszont feldühítettek jó pár autóst, akik a helyszínen készült videók tanúsága szerint rugdosták, összeköpködték és meg is ütötték őket. Útblokád miatt szerdán nyolc aktivistát már letartóztatott az olasz rendőrség, és ha elítélik őket, akár 12 év börtönt és 4000 eurós pénzbírságot is kaphatnak. A következő útblokádot ettől függetlenül szombatra tervezik.

Eközben a bíróságra került annak a 203 felperesnek is az ügye Rómában, akik beperelték az olasz államot, mivel szerintük nem tesznek eleget a klímaváltozás elleni harcban.

Az Ultima Generazione egyrészt azt szeretné kikényszeríteni a kormánytól, hogy hozzanak létre egy polgári gyűlést 2022 végéig, hiszen az ott hozott döntések törvényi erőre emelkednének. Másrészt Mario Draghi miniszterelnökkel és más miniszterekkel is találkozni szeretnének a környezetvédelem ügyében. Beatrice Costantino, a csoport szóvivője azt mondta, a kormány eddigi lépései csak greenwashingnak voltak jók. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt