Micsoda kutatásról van szó?

POLITIKA
2021 december 18., 09:26
comments 53

Csütörtök reggel megjelent cikkünk nyomán néhány emberben felmerült, hogy ez nem lehet igaz. Provokáció bontakozik? Árnyékra történő vetődés történt? A Fidesz kottájából játszás valósul meg? A számolás képességének elvesztése került napirendre? Mert az nem lehet, hogy a kormánypártok listája annyival népszerűbb lenne, mint az ellenzéké. Ennyi szavazó nincs is. Akkor meg minek írta oda? Miért kell ilyet olvasni? Értünk haragvó és nemzetért aggódó méltatlankodások érkeztek, számosak.

Nyugodjunk meg.

Utoljára az előválasztás két fordulója között voltunk így, mindenki tudni vélte a százalékpontok cáfolhatatlan igazát, miszerint ki nyerheti meg, ki győzheti le, ki az, aki csakis esélyes. Napokon belül láthattunk ellentmondó mérési eredményeket, ahogy most is látunk. Mérhetetlen indulatok feszültek.

Akkor is közöltünk minden hozzánk eljutó mérést, amelyet a politikai küzdelem szereplői komolyan vettek, amelyről beszéltek, amelyre mutogattak. Így tettünk csütörtökön is.

Arról szólt a cikk, hogy milyen típusú munka folyik az új, összellenzéki kampányközpontban, ennek mik a nehézségei, és a választók miért látnak oly keveset mindebből. Hogy bemutassuk a hangulatot, közöltük, hogy a cikk megjelenése előtt egy nappal milyen mérési adatokkal szembesültek az összefogás pártjai.

Igen, azokkal, amik oda voltak írva. Igen, ezt ők maguk rendelték, egy prezentáció keretében ismerkedtek meg velük a pártok delegáltjai, akik az anyagot aggódva küldték tovább a vezető testületeiknek. A kutatásnak vannak gazdái, kiderül belőle, hogy milyen mintán, hány embert és hogyan kérdeztek, és van jelzett hibahatára is.

A cikkünk szempontjából az volt a fontos, hogy láthatóvá tegyük, mi foglalkoztatja az ellenzéket, hiszen erről szólt alapvetően az írás. Többek között azt látták, hogy a Fidesz támogatottsága növekszik. Ezért néhány érdekes adatot megosztottunk ebből az egyébként 69 oldalas, sok témát feldolgozó dokumentumból. Ez az első olyan mérés, amiről úgy tudjuk, hogy már az új kampányközpont rendelte, és a hét közepén ezek a számok foglalkoztatták az ellenzéki politikusokat. Ezek ismeretében kellett azon gondolkodniuk, hogyan adjanak lendületet a kampánynak, amelynek néhány problémáját részletesebben is bemutattuk.

Márki-Zay Péter azt mondta a szabadeuropa.hu-nak az általunk bemutatott számokról, hogy "nem hiszem el", mert "ezek nyers adatok", illetve további módszertani problémákat is felvetett a kutatással kapcsolatban. Lesz még kutatás, amiben jobban bízik. Hogy az adatok "nyersek", arra a kutatók által leadott írott dokumentumban nincs utalás, de ettől még lehetnek azok. Megkérdeztük a készítőket, hogy nyersek-e, de titoktartási kötelezettségükre hivatkozva nem állt módjukban nyilatkozni.

Lesznek még további mérések, más módszerekkel is, ígérte pénteken Márki-Zay. De ezen a héten ezeket a számokat ismerték és vitatták meg a pártok. Úgy tűnik, végül arra jutottak, hogy ez nem volt jó mérés, vagy nem pont úgy volt jó, ahogy eljutott a politikusokhoz, majd rendelnek újakat, igazítják tovább.

Ami ennél a metodológiai vitánál sokkal izgalmasabb, és az áprilisi választás szempontjából sokkal fontosabb, hogy az összefogás pártjai hogyan készülnek, milyen állapotban vannak. Alapvetően erről szólt a cikk is, és azóta megjelent erről cifrább, a lehető legkompetensebb helyről érkező nyilatkozat is. A miniszterelnök-jelölt a fent már idézett interjúban ezeket mondja:

Ön szerint mennyire tudja a Fidesz befolyásolni az ellenzék politizálását?

Nagyon.

Lehetne bővebben?

Az egyik az, hogy rengeteg áruló van.

És amikor arról kérdezik, hogy szerinte előfordulhat-e, hogy le akarják cserélni egy másik miniszterelnök-jelöltre, akkor ellenkezés helyett többek között ezt mondja:

Vannak eszközök ahhoz, ha valaki a Fidesz érdekében meg akarja buktatni az ellenzéket belülről.

Aki az ellenzékért aggódik, annak lehet, hogy nem érdemes a sajtóra haragudnia, ha megírja, hogy éppen milyen számokkal, vitákkal, problémákkal foglalkoznak az oldal politikusai a kampányközpontban. Hiszen a vezetőjük szerint sincs minden a legnagyobb rendben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.