460 millió forintot adtak a Csontváry-festményért, ez új magyar rekord

MŰVÉSZET
2021 december 20., 9:59
comments 1

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb leütési árát elérve 460 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria téli aukcióján – olvasható a galéria közleményében.

Csontváry művei közül alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csak négy alkotása szerepelt árverésen, ebből kettő rekordot ért el. A festőművész aukción értékesített képei közül a legdrágábban, 240 millió forintért a Traui tájkép naplemente idején címűt vásárolták meg a Virág Judit Galéria 2012-es téli aukcióján, ez közel 10 évig tartotta a magyar rekordot. Ami most kis híján megduplázódott.

Az aukción emellett a Kádár Béla életművében kiemelt szerepet játszó Zene című festményt 55 millió forintról indulva életműrekordot jelentő 140 millió forintért vitték el.

A karácsonyi aukció további kiemelkedő tétele volt még Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony a kertben című olajképe, amely egy Magyarországon az 1970-es években külszolgálatot teljesítő angol diplomata gyűjteményében volt eddig, és 95 millió forintot adtak érte most.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt