460 millió forintot adtak a Csontváry-festményért, ez új magyar rekord

MŰVÉSZET
2021 december 20., 10:59

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb leütési árát elérve 460 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria téli aukcióján – olvasható a galéria közleményében.

Csontváry művei közül alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csak négy alkotása szerepelt árverésen, ebből kettő rekordot ért el. A festőművész aukción értékesített képei közül a legdrágábban, 240 millió forintért a Traui tájkép naplemente idején címűt vásárolták meg a Virág Judit Galéria 2012-es téli aukcióján, ez közel 10 évig tartotta a magyar rekordot. Ami most kis híján megduplázódott.

Az aukción emellett a Kádár Béla életművében kiemelt szerepet játszó Zene című festményt 55 millió forintról indulva életműrekordot jelentő 140 millió forintért vitték el.

A karácsonyi aukció további kiemelkedő tétele volt még Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony a kertben című olajképe, amely egy Magyarországon az 1970-es években külszolgálatot teljesítő angol diplomata gyűjteményében volt eddig, és 95 millió forintot adtak érte most.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.