68,5 milliárd forintnyi jüanra bírságolták az egyik leghíresebb kínai influenszert

külföld
2021 december 20., 19:10
comments 3

1,34 milliárd jüanra, azaz kb. 68,5 milliárd forintra bírságolták a Viya néven ismert kínai internetes influenszert adóelkerülés miatt. A kínai hatóságok szerint Viya (eredeti nevén Huang Vej) 2019-ben és 2020-ban is titkolta valós bevételeit, miközben rengeteg dolgot reklámozott és adott el több tízmillió követőjének.

A kínai Weibo nevű közösségimédia-platformon közzétett posztjában a 36 éves nő azt írta, sajnálja a dolgot, és elfogadja a rá kirótt büntetést.

Viya 2020-ban
photo_camera Viya 2020-ban Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

Viyát Kína live-királynőjének tartják, mivel rengeteg élő bejelentkezése van, ezekben a Taobao platformon keresztül reklámoz és ad el termékeket. A Taobao piactér több úgynevezett bemondót alkalmaz, akik élőben kínálják a termékeiket, műsort gyártva a vásárláshoz, és Viya az első és leghíresebb bemondójuk. Adott már el tésztát, kozmetikai cikkeket, de rakétakilövést is.

Helyi elemzők szerint a Viyára kiszabott hatalmas bírság figyelmeztetés is a kínai adóhatóságtól, azt jelzi, hogy a kínai állam nagyobb ellenőrzést akar az utóbbi években elképesztő méretűre nőtt belföldi internetes kereskedelem felett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.