Minden pozíciót a Kína-párti jelöltek szereztek meg a hongkongi választáson

külföld
2021 december 20., 16:51
comments 11

A választásra jogosultak mindössze 30,2 százaléka ment el szavazni vasárnap az első hongkongi törvényhozói tanácsi választáson, ami már az új választási rendszer szerint zajlott. Az eddigi negatív rekord 43,6 százalék volt.

Az összes választókerületben a Kína-párti jelölt győzött, hiszen ellenzéki jelöltek nem is indultak.

A két évvel ezelőtti tüntetések után az ellenzéki vezetők vagy börtönbe kerültek vagy emigráltak, a többi demokráciapárti jelöltet pedig kizárták az indulásból.

Carrie Lam, Hongkong főminisztere szerint azért volt fontos ez a választás, hogy „hazafiak” kormányozzák Hongkongot. „Az új választási rendszer bevezetésére a rend és a jó kormányzás miatt volt szükséges, valamint azért, mert Kína-ellenes erők léptek be a politikai rendszerbe, és ez káoszhoz vezetett a Törvényhozói Tanácsban” – mondta Lam.

Kína-párti jelöltek ünnepelnek a választás után
photo_camera Kína-párti jelöltek ünnepelnek a választás után Fotó: EyePress via AFP

A márciusban elfogadott új választási törvény alapján a hongkongi törvényhozói tanács létszámát 70-ről 90-re bővítették, ebből 40 helyet a Peking-párti Választási Bizottság tagjai kapnak, a korábbi 35 helyett pedig csak 20 képviselőt választhattak meg közvetlenül a lakosok.

A 2019-es tüntetések hatására Kína új nemzetbiztonsági törvényt is elfogadott, amelynek értelmében különösen súlyos büntetéssel sújthatóak azok, akiket felforgatással, elszakadási törekvések szervezésével és idegen erőkkel való összejátszással vádolnak meg. (CNN)

A posztot gyakornokunk, Benics Márk Péter írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.