Minden pozíciót a Kína-párti jelöltek szereztek meg a hongkongi választáson

2021 december 20., hétfő 16:51
11

A választásra jogosultak mindössze 30,2 százaléka ment el szavazni vasárnap az első hongkongi törvényhozói tanácsi választáson, ami már az új választási rendszer szerint zajlott. Az eddigi negatív rekord 43,6 százalék volt.

Az összes választókerületben a Kína-párti jelölt győzött, hiszen ellenzéki jelöltek nem is indultak.

A két évvel ezelőtti tüntetések után az ellenzéki vezetők vagy börtönbe kerültek vagy emigráltak, a többi demokráciapárti jelöltet pedig kizárták az indulásból.

Carrie Lam, Hongkong főminisztere szerint azért volt fontos ez a választás, hogy „hazafiak” kormányozzák Hongkongot. „Az új választási rendszer bevezetésére a rend és a jó kormányzás miatt volt szükséges, valamint azért, mert Kína-ellenes erők léptek be a politikai rendszerbe, és ez káoszhoz vezetett a Törvényhozói Tanácsban” – mondta Lam.

Kína-párti jelöltek ünnepelnek a választás után Fotó: EyePress via AFP

A márciusban elfogadott új választási törvény alapján a hongkongi törvényhozói tanács létszámát 70-ről 90-re bővítették, ebből 40 helyet a Peking-párti Választási Bizottság tagjai kapnak, a korábbi 35 helyett pedig csak 20 képviselőt választhattak meg közvetlenül a lakosok.

A 2019-es tüntetések hatására Kína új nemzetbiztonsági törvényt is elfogadott, amelynek értelmében különösen súlyos büntetéssel sújthatóak azok, akiket felforgatással, elszakadási törekvések szervezésével és idegen erőkkel való összejátszással vádolnak meg. (CNN)

A posztot gyakornokunk, Benics Márk Péter írta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt