Az MTA is a Fertő tavi beruházások leállítását kéri

2021 december 21., kedd 10:31
4

„Természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti. Ezért kérjük a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését” - közölte kedden az MTA Biológiai Tudományok Osztálya hivatalos állásfoglalásában. A beruházást a Greenpeace és számos nemzetközi szervezet is ellenzi, és az osztrák kormány is erőteljesen kifogásolja.

Fertőrákos cölöpházait bontják Mészáros Lőrincék szállodaépítése miatt áprilisban. Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Mint írják, a beruházás „a jelenleginél nagyobb területet venne el a Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát. A várható kártétel nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, mert a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené.”

A szállodaépítést egyelőre nem kezdik el, ugyanis a december elején, gyorsított eljárásban kiírt tendert visszavonta a beruházó állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

(Via Greenpeace)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt