Visszavonták a Fertő tavi építkezések tenderét

környezetpusztítás
2021 december 11., 10:35

Úgy tűnik, mégsem kezdik el a szállodaépítést a Fertő tavon, mert a két hete, gyorsított eljárásban kiírt tendert visszavonta a beruházó állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A múlt héten az Átlátszó cikkéből derült ki, hogy sebtében, december 17-ig várják a jelentkezéseket a Fertőrákosra álmodott kisebb-nagyobb épületekre kiírt közbeszerzésre. Hogy miért volt szükség a gyorsított eljárásra, azt többek között azzal az indokkal magyarázták, hogy „ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

Fertőrákos cölöpházait bontják Mészáros Lőrincék szállodaépítése miatt áprilisban.
photo_camera Fertőrákos cölöpházait bontják Mészáros Lőrincék szállodaépítése miatt áprilisban. Fotó: Kaufmann Balázs / 444

A beruházó szempontjából jól alakultak a dolgok, az építési engedélyekről döntő kormányhivatalon át is ment a tender, mint kés a vajon. A hatóságnak is megvolt a saját indoka, miért engedi megkezdeni az építkezést:

„(az) intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.”Magyarul azért nem gond, ha folyamatosan zajlik az építkezés, mert az állatok a nagy felfordulás miatt már úgy sincsenek ott, így bántódásuk sem eshet.

Munkagépek a Fertőnél tavaly nyáron.
photo_camera Munkagépek a Fertőnél a nyáron. Fotó: Pap Martin

A Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult hogy állítsák le a folyamatot, ami furcsamód meg is történt.

link Forrás

A hivatalos indoklás szerint azért, mert olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.

Többször írtunk már róla, hogy a kormány a környezetvédők, az EU és az UNESCO tiltakozása ellenére tavaly elkezdte Fertőrákos közelében a Fertő Part nevű komplexum kialakítását: 34 ezer m2-t építenek be, lesz szálloda, vitorlásklub, sportközpont, ökocentrum, bungalók, motelek és egyebek. A 30 milliárdból készülő gigaberuházásról videót is készítettünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.