Balhé Bukarestben: a covid-igazolvány ellen tüntető szélsőjobboldaliak benyomultak a parlament udvarára, most a kormány épülete felé tartanak

külföld
2021 december 21., 13:09

A román szélsőjobboldali párt, az AUR tagjai és szimpatizánsai kedd reggel Bukarestben, a parlament előtt kezdtek tiltakozó akcióba a munkahelyi covid-igazolvány tervezett bevezetése ellen. A résztvevők többsége autóbusszal érkezett több megyéből, és igyekeztek több oldalról körbevenni az épületet - írja a Transindex.

photo_camera Szélsőjobboldali, oltásellenes medve. Fotó: MEHMET SERKAN ERUYSAL/Anadolu Agency via AFP

A G4 Media szerint több mint ezer ember tüntet, George Simion, az AUR társelnöke bejelentette, hogy a képviselőház minden bejáratát elzárták a tüntetők. 11 óra körül több százan nyomultak be a parlament udvarára, ahova elvileg tilos látogatóknak belépni. A covid-igazolványról szóló törvényjavaslat egyébként nem szerepelt a parlament napirendjén, még a kormánykoalíció tárgyalja. Több képviselő nem tudott bejutni a parlament udvarára az autójával a tömeg miatt. A G4 úgy tudja, Japán romániai nagykövete nem tudott kijönni az épületből, a tüntetők pedig megrongálták Japán és az Egyesült Államok romániai nagyköveteinek autóit a szenátus udvarán.

photo_camera Néhány óra alatt több ezer emberre duzzadt a munkahelyi covid-igazolvány ellen tüntetők száma Bukarestben. Fotó: Mehmet Serkan Eruysal/Anadolu Agency via AFP

A biztonsági erők kordonokat húztak fel az épület bejáratához, de egyébként nem avatkoztak be. A rendőrség dél körül elzárta az udvar bejáratát, ekkor az emberek a kerítésen kezdtek átmászni. Ezután a Védelmi és Biztonsági Szolgálat (SPP) megerősítette az őrséget, és a szenátus épületének bejáratánál lévő masszív ajtót bezárták - jelentette az Antena 3 és a Digi24.

A szélsőjobboldali tüntetők végül elhagyták a parlament környékét, és most a kormány épülete felé tartanak. Helyszíni riporterek szerint a tömeg közben több ezer emberre duzzadt. Nicolae Ciucă miniszterelnök éppen Brüsszelben van, de azt kérte a belügyminisztertől, hogy védjék meg az állami intézmények integritását, alkalmazzák a törvényt és szorítsák vissza az erőszakos megnyilvánulásokat, prioritásként kezelve a polgárok védelmét - közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt