Balhé Bukarestben: a covid-igazolvány ellen tüntető szélsőjobboldaliak benyomultak a parlament udvarára, most a kormány épülete felé tartanak

külföld
2021 december 21., 13:09

A román szélsőjobboldali párt, az AUR tagjai és szimpatizánsai kedd reggel Bukarestben, a parlament előtt kezdtek tiltakozó akcióba a munkahelyi covid-igazolvány tervezett bevezetése ellen. A résztvevők többsége autóbusszal érkezett több megyéből, és igyekeztek több oldalról körbevenni az épületet - írja a Transindex.

Szélsőjobboldali, oltásellenes medve.
photo_camera Szélsőjobboldali, oltásellenes medve. Fotó: MEHMET SERKAN ERUYSAL/Anadolu Agency via AFP

A G4 Media szerint több mint ezer ember tüntet, George Simion, az AUR társelnöke bejelentette, hogy a képviselőház minden bejáratát elzárták a tüntetők. 11 óra körül több százan nyomultak be a parlament udvarára, ahova elvileg tilos látogatóknak belépni. A covid-igazolványról szóló törvényjavaslat egyébként nem szerepelt a parlament napirendjén, még a kormánykoalíció tárgyalja. Több képviselő nem tudott bejutni a parlament udvarára az autójával a tömeg miatt. A G4 úgy tudja, Japán romániai nagykövete nem tudott kijönni az épületből, a tüntetők pedig megrongálták Japán és az Egyesült Államok romániai nagyköveteinek autóit a szenátus udvarán.

Néhány óra alatt több ezer emberre duzzadt a munkahelyi covid-igazolvány ellen tüntetők száma Bukarestben.
photo_camera Néhány óra alatt több ezer emberre duzzadt a munkahelyi covid-igazolvány ellen tüntetők száma Bukarestben. Fotó: Mehmet Serkan Eruysal/Anadolu Agency via AFP

A biztonsági erők kordonokat húztak fel az épület bejáratához, de egyébként nem avatkoztak be. A rendőrség dél körül elzárta az udvar bejáratát, ekkor az emberek a kerítésen kezdtek átmászni. Ezután a Védelmi és Biztonsági Szolgálat (SPP) megerősítette az őrséget, és a szenátus épületének bejáratánál lévő masszív ajtót bezárták - jelentette az Antena 3 és a Digi24.

A szélsőjobboldali tüntetők végül elhagyták a parlament környékét, és most a kormány épülete felé tartanak. Helyszíni riporterek szerint a tömeg közben több ezer emberre duzzadt. Nicolae Ciucă miniszterelnök éppen Brüsszelben van, de azt kérte a belügyminisztertől, hogy védjék meg az állami intézmények integritását, alkalmazzák a törvényt és szorítsák vissza az erőszakos megnyilvánulásokat, prioritásként kezelve a polgárok védelmét - közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.