Az ellenzék szerint az NVI túl lassan adja ki a népszavazási íveket, amiket az NVI szerint határidő előtt kiadnak

POLITIKA
2021 december 22., 05:58
comments 1

Az ellenzék panaszkodott a Nemzeti Választási Irodára (NVI) a Fudan-népszavazás aláíróíveinek kiadásának lassúsága miatt, mire az NVI éjjel az MTI-n keresztül juttatott el egy közleményt, hogy elmagyarázzák, ők már a határidő előtt kiadnak mindent.

A Telex cikke szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) sajtóosztálya azt írta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hátráltatja az ellenzéki népszavazásához szükséges 200 ezer támogató aláírás összegyűjtését. A pótlólag megigényelt aláíróíveket december 17-én kérvényezte az ellenzék az NVI-től, és a korábban kért íveket is 13-a helyett csak 15-én délután vehették át. Karácsony Gergelyt pedig arról tájékoztatta az NVI, hogy csak december 23-án tudnak újabb íveket küldeni.

photo_camera Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tart az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda előtt 2021. december 15-én
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Az NVI ennek hatására adott ki egy közleményt, hogy elmondják, ők már jóval a határidő előtt kiadják az újabb népszavazási íveket, és hogy „a speciális eljárással gyártott aláírásgyűjtési ívek ezreit az első igényléshez hasonlóan második alkalommal is a törvényben biztosított határidő lejárta előtt adják ki a szervezőnek”.

A közlemény szerint „Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély szervezőként a Fudan Egyetemről, valamint az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán első alkalommal december 11-én késő este kérdésenként 3500 ívet igényelt. Igényét az NVI javaslatára december 13-án délután továbbiakkal egészítette ki, mivel az ívek gyártását végző ANY Biztonsági Nyomda kapacitása ezt határidőben lehetővé tette. A választási iroda így első alkalommal, december 15-én kérdésenként 26 667 ívet adott ki”.

Az NVI szerint „a sajtóban megjelentekkel ellentétben” a „szervező második kérelme” december 20-án délután érkezett hozzájuk, ezeket pedig „haladéktalanul, már december 23-án, vagyis mindössze három nap alatt kiad a választási iroda, miközben a népszavazásról szóló törvényben előírt határidő öt nap”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.