755 milliárdos kiadáscsökkentést jelentett be a kormány

gazdaság
2021 december 23., 06:08
comments 27

Ugyanúgy, ahogy két hete a 350 milliárdos csomag bejelentésekor, most is késő este adta ki a PM a közleményt, hogy jövőre drasztikus kiadáscsökkentésre kényszerül a hiánycél teljesítése érdekében.

A közleményben, amit a Portfolio ismertet, az áll, hogy

„a kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9%-ról 4,9%-ra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi.”

A hiánycél javulása lehetővé teszi az államadóssági ráta gyorsabb csökkentését. A közlemény kitér a gazdaság, a beruházások, a foglalkoztatottság és a munkanélküliség kedvező adataira.

Egyetlen dologról nincs szó a benne: hogy pontosan milyen beruházásokat halasztanak el. Erről csak általában tesznek említést:

"A megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését."

A közleményből annyi azért kiderül, hogy a pénzügyi tartalékképzés összefügg a választás előtti Nagy Év Végi Osztogatással: így jut pénz a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.