Felpaprikázta a kínaiakat, hogy az Intel nem kér az ujgurokkal gyártatott termékekből

külföld
2021 december 23., 11:23

Felháborodott vezércikkben reagált a Global Times című kínai pártlap arra, hogy az amerikai Intel száműzné ellátási láncából a Hszincsiang tartományhoz kötődő termékeket, munkaerőt és szolgáltatásokat, írja a Guardian.

A cég az ujgurokat érintő súlyos emberijog-sértésekre hivatkozott, amiket Kína évek óta tagad. Számos beszámoló és egyéb bizonyíték alapján a tartományban élő muzulmánokat tömegével zárják koncentrációs táborokba. Nemrég az amerikai képviselőház is megszavazta az ujgur kényszermunkásokkal gyártatott termékek tiltását.

photo_camera Egy londoni tüntető a kínai termékek bojkottjára szólt fel 2020-ban Fotó: Hasan Esen/Anadolu Agency via AFP

A Global Timesban megjelent cikk szerint az Intel döntése abszurd, és abba a kézbe harap, amitől enni kap, hiszen 2020-ban a bevételei 26 százaléka származott Kínából. Azt írták, el kell érni, hogy a cégeknek ne érje meg Kínát kritizálni, az ebből fakadó veszteségeik mértéke haladja meg a nyereségeikét.

Karry Wang kínai énekes bejelentette, hogy nem lesz többé az Intel nagykövete, mert „a nemzeti érdekek midenek felett állnak”. A Weibón többen az Intel bojkottjára szólítottak fel.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.