Mit válaszol a Koronavírus Sajtóközpont, ha kiderül, hogy hiányos adatok alapján engedélyezték az orosz vakcinát?

járvány
2021 december 23., 13:30
photo_camera Az operatív törzs ülése 2020 szeptemberében Fotó: Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Bár a gyógyszerhatóság pereskedés után is csak részleteiben hozta nyilvánosságra a Szputnyik és a Sinopharm vakcinák engedélyezési dokumentumait, egy egyszerű módszerrel a kitakart részeket is elolvashattuk. Így újabb bizonyítékokat kaptunk arra, hogy a magyar állam által felkért szakértők szerint

  • a két oroszországi gyárlátogatás nem volt alkalmas a Szputnyik helyes gyártási gyakorlatának ellenőrzésére,
  • számos alapvető fontosságú adat hiányzott,
  • az oroszok elavult módszerrel határozták meg a vakcina hatóértékét.

Ennek ellenére a gyógyszerhatóság a második gyárlátogatás napján engedélyezte a Szputnyikot. Falus András immunológus, aki tagja volt a szakértői csapatnak, de a visszásságokat látva kilépett, most azt mondta, csakis felülről jött hatás miatt dönthettek így.

A hvg.hu megkereste a Koronavírus Sajtóközpontot az ügyben, ami arról ismert, hogy a legritkább esetben ad érdemi választ az újságírók kérdéseire. Ez ismét bebizonyosodott:

a Sajtóközpont felszólította a „baloldali sajtót”, hogy „fejezze be az oltásellenes és egyes vakcinák elleni kampányát”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.