Orbán kedvenc sportújságja elmagyarázta, hogy nem azért nem lesz Pécsen stadion, mert a kormány kiköltekezett, hanem azért, mert az emberek nem is akarják

futball
2021 december 26., 11:02
comments 11

„Akkora baj van a gazdaságban, hogy a kormány mégsem épít meg egy stadiont” - gondoltuk mi arról a hírről, hogy a december 24-én megjelent Magyar Közlönyben a kormány visszavonta a pécsi focicsapat, a PMFC új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló korábbi határozatát.

De Orbán Viktor kedvenc napilapja, az időnként ropogósra vasalt Nemzeti Sport szerint nem is erről van szó. Azt írják: „Azért nem valósult meg a projekt, mert a pécsiek többsége az építkezések ellen volt. És mivel a város nagyobbik része nem akarta, a kormány sem erőltette a megvalósítást.”

Pécsi ellenzéki többségű városvezetése egyébként támogatta a stadionépítést, hiszen azt lényegében ingyen kapta volna.

Hargitai János baranyai KDNP-s parlamenti képviselő, aki 2020 közepén büszkélkedett azzal, hogy személyesen és sikeresen lobbizott Orbánnál a stadionért (tavaly októberben meg is jelent a kormánydöntés a stadionépítéséről), még tavasszal azt mondta a Népszavának, hogy „a 22 milliárd forintos beruházás teljes egészében a kabinet finanszírozná, a lebonyolítást a magasépítési beruházások előkészítését végző, a közbeszerzési, tervellenőri, műszaki ellenőri feladatok ellátó kormányzati Beruházási Ügynökség intézné. A város feladata lenne a stadion területének megvétele, ám még erre is ad a kormány 500 milliós támogatást. A kész stadion működtetését a központi költségvetés állná”.

Az igaz, hogy a nem fideszes Mellár Tamás országgyűlési képviselő indított még tavasszal egy online petíciót. Ezen pár ezren vett részt, 80 százalék nemet mondott a stadionra, mert szerintük vannak fontosabb fejlesztési célok. (Egy évvel korábban a megyei napilap szavazásán is 60 százalékos többségben voltak a stadionépítés elutasítói. Ekkor még harmadosztályú volt a pécsi csapat.)

Mellár felmérésére tavasszal a fideszes Hargitai valóban azt mondta, hogy „Pécsnek nincs korszerű stadionja, uszodája, élményfürdője. Azért tárgyaltam többször is a miniszterelnökkel, hogy legyenek a mai kornak megfelelő sportlétesítményeink. Most végre előre léphetnénk. De ha a város nem akarja, akkor a kormány nem fogja erőltetni”.

De Mellár felmérése csöppet sem ingatta meg a kormányt, hiszen júniusban - a korábbi döntését megerősítve - a kormány a Magyar Közlönyben megjelent határozatban erősítette meg, hogy támogatják az új pécsi stadion megvalósítását. A projektnek lettek felelős miniszterei, elkezdték előkészíteni, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás legyen, megkezdték a források biztosítását. Aztán december 24-én a „költségvetési átszervezés” keretében lefújták az egészet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.