A német alkotmánybíróság szerint tilos hátrébb sorolni a fogyatékkal élőket az egészségügyben

2021 december 28., kedd 18:31
2

A német alkotmánybíróság friss döntése szerint jogilag kötelező irányelvekkel kell védeni a fogyatékkal élőket a kórházi osztályozási rendszerekben annak érdekében, hogy ne érje őket igazságtalanul hátrány abban az esetben, ha a koronavírus miatt esetleg telítődő német kórházakban rangsorolni kell a betegeket. A kedden kihirdetett ítéletben az alkotmánybíróság kötelezte a német törvényhozást a fogyatékkal élőket védő szabályok megalkotására.

Az államnak tehát mihamarabb gondoskodnia kell egy olyan kritériumrendszerről, ami alapján az orvosok igazságosan rangsorolhatják a betegeket úgy, hogy a fogyatékkal élőket nem különböztetik meg hátrányosan olyan esetekben sem, ha esetleg a német kórházak egy járványhelyzetben túltelítődnek, és nem garantálható mindenki számára az optimális ellátás.

Másfél évvel ezelőtt kilenc fogyatékkal élő német állampolgár fordult az alkotmánybírósághoz, mert attól tartottak, hogy ha a koronavírus-járvány miatt telítődik a német egészségügy, akkor a jelenlegi betegosztályozási szabályok nem védenék őket megfelelően, és esetleg a fogyatékosságuk miatt későn jutnának életmentő ellátáshoz. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt