Egy bíróság megtiltotta, hogy a Shell szeizmikus vizsgálatokat végezzen Dél-Afrika vad tengerpartján

2021 december 28., kedd 15:13
1

Egy dél-afrikai felsőbb bíróság keddi ítéletével megakadályozta, hogy a Shell szeizmikus vizsgálatokat végezzen Dél-Afrika érintetlen vadpartján. Az olajtársaság olaj és földgáz után akart kutatni.

December 3-án egy másik felsőbb bírósági végzés engedélyezte a Shellnek, hogy kiterjedt szeizmikus felmérést végezzen Dél-Afrika keleti partjainál, ezt akadályozta meg a keddi ítélet, amely egy szélesebb bírósági kérelem részét képezi, mely szerint a Shell nem rendelkezik a szükséges környezeti jóváhagyásokkal.

A Shell szóvivője azt mondta, tiszteletben tartják a bíróság döntését, és felfüggesztik a felmérést, amíg felülvizsgálják az ítéletet.

Delfinek Dél-Afrika keleti partjánál, Algoa Bayben. Fotó: MARCO LONGARI/AFP

Környezetvédők többek közt azért tiltakoznak, mert a Shell által tervezett szeizmikus robbantások víz alatti akusztikája káros a tengeri állatokra, különösen a vándorló bálnákra. Dél-Afrika energiaügyi minisztere azonban megvédte a Shell terveit, mondván, hogy kritikusai meg akarják fosztani Afrikát az energiaforrásoktól.

A fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentésére irányuló globális erőfeszítések, valamint számos kormány és befektető nyomása ellenére, hogy korlátozzák a globális felmelegedést előidéző szén-dioxid-kibocsátást, Dél-Afrikában jelentős feltárási tevékenység zajlik.

Az ország jelentős importra szorul kőolaj-termékekből, ezért a kormány nagyon szeretne nyersanyagot szerezni az állami tulajdonú Mossel-öböli finomítóhoz, amely az utóbbi időben a kibocsátásának töredékével működött a belföldi gázellátás csökkenése miatt. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt