Az úszó Szilágyi Liliána azt állítja, hogy az apja bántalmazta őt testileg, lelkileg és szexuálisan

bántalmazás
2021 december 29., 19:31
comments 9

„25 év után készen állok kimondani a valaha létezett legnehezebb szavakat számomra. Megannyi fájdalom és küzdelem után, felállok és bármennyire is tudom, hogy egy rendkívül megosztó téma akkor is beszélni fogok róla, mert szükséges.

Bántalmazott vagyok. Méghozzá egy olyan ember által, akitől eredendően a legnagyobb szeretetet és elfogadás kellett volna, hogy kapjam. Bántalmazott az apám. Testileg. Lelkileg. Szexuálisan. Gyermekkoromtól kezdve” - írta meg Facebookon és Instagramon Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok magyar úszó.

Ezzel egyidőben jelent meg D. Tóth Krisztina Elviszlek magammal műsorának legújabb adása, amiből a sportoló részletesen elmeséli a bántalmazások történetét ami állítása szerint őt és az édesanyját érte rendszeresen.

link Forrás

Szilágyi azt mondta a műsorban, hogy nem a bosszúvágy hajtja, fel szeretné hívni a figyelmet a családon belüli erőszakra, és segítséget szeretne adni azoknak, akik hasonló helyzetben vannak. A sportoló azt mondja, hogy korábban többször is próbált beszélni az apjával a bántalmazásokról, de mindig agresszióba ütközött.

Többször is próbálták elhagyni az apját az édesanyjával, de ez végül csak 2016-ban történt meg, amikor Szilágyi már 19 éves volt. Hogy miért csak ekkor, miért nehéz kilépni egy bántalmazó kötelékből, arról azt írta: „A külvilág nem látott mást, mint egy szerető családot, sikerekkel és világraszóló eredményekkel megtetézve. Azt látta mindenki, amit otthon belénk vert a családfőnk. Mi védtük őt és a tetteit minden erőnkkel, mert ha nem tettük volna, akkor elmondhatatlan dolgokat vetített elénk következményként”

Miután elköltöztek, teljesen megszakította az apjával a kapcsolatot.

Évekbe telt, amíg az édesanyjával meg tudták beszélni, hogy miket éltek át. Erről azt írta: „Végezetül, ez az egész az én harcom és felállásom jelenleg. Az édesanyámat biztosan sok kérdés, illetve meg nem értés fogja érni. Kérlek Titeket, hogy ne keressétek meg és ne ítéljétek el, mert még nincs olyan állapotban, hogy a megélt traumákról nyíltan beszéljen. Mi ketten egymással gyógyulunk és mindenben támogat. De kérek mindenkit tartsátok tiszteletben az ő személyét. Engedjétek meg, hogy amikor neki is eljött az ideje annak, hogy beszéljen, akkor tegye meg. Köszönöm.”

Most, mielőtt kiállt a nyilvánosság elé, Szilágyi ügyvéddel és pszichológussal is beszélt.

Az ATV-nek is nyilatkozott. Azt mondta, hogy a társadalomban a fizikai bántalmazás egy-két pofont jelent, az ő esetében nem ennyi volt, egy folyamatos, fizikai testi fölénnyel való visszaélésről van szó, amikor sebhelyekkel van tele az ember teste. A szexuális bántalmazásról elmondta, hogy csak nemrég tudta elfogadni, hogy ez megtörtént.

A posztjában azt írta: „bármilyen támadás is fog érni, nem bánom, mert mindennél jobb a szabadság érzése, és az, hogy nem vagyok tovább a saját életem rabszolgája. Ezt azoknak szánom akik bármilyen mértékben, de megéltek hasonló élményeket. Akár a családon belül, akár egy párkapcsolatban, akár esetlegesen a sporton belül. Nem vagytok egyedül! Az erőszak ugyan nem válogat, de hiszek abban, hogy tudunk majd együtt ezen változtatni. Csupán már azzal is, hogy kommunikálunk róla”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.