Szél Bernadett és Szabó Szabolcs a választási irodához fordultak, hogy létesítsenek szavazóköröket külképviseleteken kívül is

POLITIKA
2021 december 30., 20:33
comments 8
Szél Bernadett független képviselő felszólal az egyes köznevelést érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án.
photo_camera Szél Bernadett független képviselő felszólal az egyes köznevelést érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Két független parlamenti képviselő, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs a Nemzeti Választási Irodához fordult, hogy létesítsenek szavazóhelyiségeket a 2022-es választásra a külföldi nagyvárosok külképviseletein kívül is - ott, ahol erre tényleges igény mutatkozik.

A képviselők azt kérik az irodától, hogy szerezzen érvényt a törvénynek, ami már most is lehetővé teszi, hogy külső helyszínen biztosítsák a szavazást, ha arra a külképviselet épülete nem alkalmas.

A 2014-es és 2018-as választásokon is tömegjelenetek alakultak ki több európai nagyvárosban, köszönhetően annak is, hogy például a törvény nem teszi lehetővé az állandó magyar lakcímmel rendelkezők számára a levélszavazást; jóllehet sokan ilyen státuszban dolgoznak külföldön.

A választási iroda szerint ez a kormány hatásköre, és csak annyi lehetőségük van, hogy nagyobb szavazóhelyiséget biztosítanak, és erre már készülnek is.

A képviselők azt szeretnék elérni, hogy a kormány nyisson időszakos külképviseleti irodákat azokban a városokban, ahol erre igény van.

A kérdéskör foglalkoztatja a külhonban élő magyarokat, amit mutat, hogy angliai magyarok egy politikai közössége december elején a kormányhoz, a Nemzeti Választási Bizottsághoz, illetve a Nemzeti Választási Irodához fordult, mert azt próbálják elérni, hogy több szavazóhelyiség álljon rendelkezésre a 2022-es választáson a Nagy-Britanniában élő magyarok számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.