Vizsgálatot indít az úszószövetség Szilágyi Liliána apja ügyében

bűnügy
2021 december 30., 17:59
comments 3
photo_camera Szilágyi Liliána a nõi 200 méteres pillangóúszás elõfutama után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 26-án Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Közleményt adott ki csütörtök este Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (MÚSZ), aki elrendelte a szövetség fegyelmi és gyermekvédelmi bizottságának vizsgálatát Szilágyi Zoltán edzői tevékenységével kapcsolatban.

A döntésre azután került sor, hogy az edző lánya, Szilágyi Liliána szerdán arról nyilatkozott, hogy apja gyerekkorában rendszeresen bántalmazta testileg, lelkileg és szexuálisan is.

A szövetség közleménye szerint a testületek feladata valamennyi érintett meghallgatásával feltárni, hogy „a Stamina SK-t irányító Szilágyi Zoltán edzői tevékenysége során megsértette-e, és ha igen, milyen mértékben a szövetség etikai, fegyelmi és gyermekvédelmi szabályzatát”.

Wladár leszögezte a közleményben, hogy bántalmazásnak nincs helye az uszodában, és ezt az ügyet is a lehető legalaposabban szeretnénk kivizsgálni, hogy a végén felelős döntés születhessen.

Szilágyi Zoltánnak, ahogy a közlemény emlékeztet, idén volt már egy fegyelmi ügye, miután egy versenyen minősíthetetlen hangnemben támadt a versenybíróság vezetőjére, amiért korábban a kisebbik lányát, Gerdát kizárták egy szabálytalanság miatt az egyik hátúszószámból. Szilágyi Zoltán akkor írásbeli megrovásban részesült.

Az edző csütörtökön nyílt levélben reagált a vádakra, amiket visszautasított. Feljelentést helyezett kilátásba, és arra kérte lányát, hogy többet ne használja a családnevét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.