Meghalt Kállai Gábor

sport
január 1., 6:37
comments 3

"Mérhetetlen fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy alapító kurátorunk, Kállai Gábor nemzetközi nagymester, FIDE Senior Trainer az év utolsó napján elhunyt" – adta hírül szilvesztereste a Magyar Sakkozásért Alapítvány.

A közösségi médiában közzétett poszt szerint Kállai 1959. február 21-én született Budapesten, 14 éves korától minden percét a sakkozás töltötte ki, Szabó László és Forintos Győző nagymesterek tanítványának vallotta magát. 1982-ben nemzetközi mesteri, 1995-ben nagymesteri címet szerzett. Mindezen időszakban Ribli Zoltán és Polgár Zsuzsa szekundánsaként is tevékenykedett, valamint tucatnyi sakk-könyv szerzője és több újság sakkrovatának vezetője volt.

Kitűnő előadókészsége és humora miatt a televíziókban is gyakran szerepelt, ahol mindig óriási lelkesedéssel népszerűsítette a sakkot. Élete legjelentősebb sikerét szövetségi kapitányként érte el, amikor 2002-ben a bledi sakkolimpián a dobogó második fokára vezette a magyar férfi válogatottat.

A Kasparov Chess Foundation keretein belül számos kiváló tanítványa volt a tengerentúlon. Számtalan vezetői és társadalmi pozíciót töltött be a hazai sakkéletben és klubjában, az MTK-ban, ahol az utolsó éveiben edzősködött is, emellett tíz éve a Magyar Sakkozásért Alapítvány egyik motorja volt.

"Váratlan, korai távozásával a magyar sakktársadalom hatalmas veszteséget szenvedett, fiatalos mosolya örökké hiányozni fog" – írja az Alapítvány.

Kállai Gábort a Magyar Sakkozásért Alapítvány a saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

photo_camera Fotó: Magyar Sakkozásért Alapítvány

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt