„Bevett taktika”, hogy a mianmari katonák embereket mészárolnak le

január 3., hétfő 9:50
3

A mianmari hadsereg tagjai „véletlenszerűen lőnek le fegyvertelen férfiakat, nőket és gyerekeket, elkobozzák az állatokat, házakat égetnek porig, és fegyverként használják a nemi erőszakot”, idézi a Guardian Michael Isherwoodot, aki két segélyszervezet vezetőjeként jól ismeri a helyi viszonyokat.

Elmondása szerint messze nem elszigetelt eset volt a december 24-i, amikor a katonák 35 embert mészároltak le, köztük a Save the Children két munkatársát. A szervezet igazgatója szerint a mianmari emberek egyre durvább erőszakkal szembesülnek, amire azonnali választ kellene adni. Ehhez képest az állami média úgy tálalta az ügyet, hogy felfegyverzett terroristákat öltek meg, akik a felszólítás ellenére nem voltak hajlandóak megállni az autóikkal.

Egy névtelenséget kérő, szintén valamelyik segélyszervezetnél dolgozó forrás is azt mondta, az ilyen támadások egyáltalán nem számítanak szokatlannak, „ez a bevett taktika”, de nem kifejezetten az önkéntesekre utaznak, egyszerűen félelmet akarnak ébreszteni a lakosságban.

Fotó: STR/AFP

Isherwood szerint az önkéntes orvosok, akikkel együtt dolgozik, tisztában vannak a kockázatokkal, és értik, hogy a hadsereg távol áll mindentől, amit civilizált viselkedésnek lehet nevezni.

Megfigyelők szerint a tavalyi puccs óta 1300 embert öltek meg a katonai junta irányításával. Szerveződnek ugyan ellenállási csoportok, de hamar megfojtják őket, tagjaikat letartóztatják, kényszermunkára ítélik vagy megölik. A Karen emberi jogi csoport szerint december 7-én 11 civil lakost égettek el élve, júliusban pedig összesen 40 embert öltek meg három különböző akció során.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt