„Bevett taktika”, hogy a mianmari katonák embereket mészárolnak le

külföld
2022 január 03., 09:50
comments 3

A mianmari hadsereg tagjai „véletlenszerűen lőnek le fegyvertelen férfiakat, nőket és gyerekeket, elkobozzák az állatokat, házakat égetnek porig, és fegyverként használják a nemi erőszakot”, idézi a Guardian Michael Isherwoodot, aki két segélyszervezet vezetőjeként jól ismeri a helyi viszonyokat.

Elmondása szerint messze nem elszigetelt eset volt a december 24-i, amikor a katonák 35 embert mészároltak le, köztük a Save the Children két munkatársát. A szervezet igazgatója szerint a mianmari emberek egyre durvább erőszakkal szembesülnek, amire azonnali választ kellene adni. Ehhez képest az állami média úgy tálalta az ügyet, hogy felfegyverzett terroristákat öltek meg, akik a felszólítás ellenére nem voltak hajlandóak megállni az autóikkal.

Egy névtelenséget kérő, szintén valamelyik segélyszervezetnél dolgozó forrás is azt mondta, az ilyen támadások egyáltalán nem számítanak szokatlannak, „ez a bevett taktika”, de nem kifejezetten az önkéntesekre utaznak, egyszerűen félelmet akarnak ébreszteni a lakosságban.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Isherwood szerint az önkéntes orvosok, akikkel együtt dolgozik, tisztában vannak a kockázatokkal, és értik, hogy a hadsereg távol áll mindentől, amit civilizált viselkedésnek lehet nevezni.

Megfigyelők szerint a tavalyi puccs óta 1300 embert öltek meg a katonai junta irányításával. Szerveződnek ugyan ellenállási csoportok, de hamar megfojtják őket, tagjaikat letartóztatják, kényszermunkára ítélik vagy megölik. A Karen emberi jogi csoport szerint december 7-én 11 civil lakost égettek el élve, júliusban pedig összesen 40 embert öltek meg három különböző akció során.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.