Több mint 30 menekülőt végezhetett ki a mianmari hadsereg

külföld
2021 december 26., 11:35

Szemtanúk és az interneten terjedő fotók, beszámolók alapján több mint 30 embert lőttek le mianmari katonák szombaton az ország keleti részén fekvő Kayah államban.

Az AP információi szerint az áldozatok egy közeli faluból menekültek, ahol pénteken fegyveres lázadók csaptak össze a hadsereg tagjaival. Éppen egy menekülttáborba tartottak, amikor elfogták, letartóztatták, majd megölték őket. A megkötözött holttesteket az autókkal együtt felgyújtották, később a szemtanúk egy kupacban találták meg a nők és gyerekek ruháit orvosi eszközökkel, valamint élelmiszerrel együtt.

A kormány hivatalosan nem reagált az ügyre, de egy állami napilap azt írta, a pénteki összecsapás azért robbant ki, mert a kiképzésre tartó gerillák felszólítás ellenére sem álltak meg „gyanús járműveikkel”.

A Save the Children nemzetközi humanitárius szervezet két, éppen hazautazó munkatársa eltűnt, miután megtámadtak és felgyújtották az autójukat.

photo_camera Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

A héten a BBC írt arról, hogy a hadsereg tagjai legalább 40 embert megkínoztak és megöltek júliusban, a holttesteket pedig sekély sírokban ásták el.

A hadsereg februárban puccsolta meg az ország korábbi vezetőit. Helyi megfigyelők szerint azóta több mint 1300-an haltak meg, és 10 ezer embert tartóztattak le Mianmarban. A leváltott elnököt négy év börtönre ítélték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.