Négy év börtönre ítélték Mianmar megpuccsolt vezetőjét, Aung Szan Szú Csít

2021 december 6., hétfő 6:35

A hadsereggel szembeni uszításra és a Covid-szabályok megszegésére hivatkozva négy év börtönre ítélték Aung Szan Szú Csít, Mianmar korábbi vezetőjét, akit februárban állított félre a hatalmat megszerző katonai junta.

A 76 éves, Nobel-békedíjas politikus azóta házi őrizetben van, és mivel más ügyekben is eljárást indítotttak vele szemben, egyelőre nem viszik börtönbe. Többek közt államtitoksértéssel, korrupcióval és választási csalással vádolják.

Mivel a tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, és Szu Csí ügyvédje sem beszélhetett a sajtóval, keveset tudni az eljárás részleteiről. A korábbi elnököt, Szu Csí szövetségesét is négy év börtönre ítélték.

Szu Csí (balra) májusban a bíróság előtt Fotó: HANDOUT/AFP

Helyi megfigyelők szerint a puccs óta több mint 1300-an haltak meg, és 10 ezer embert tartóztattak le Mianmarban. Most hétvégén is többen megsérültek, amikor katonai teherautó hajtott a tüntetők közé, majd tüzet nyitottak a menekülőkre.

Az országot irányító katonai junta októberben bejelentette, hamarosan szabadon engednek 5600 embert, akiket a puccs elleni tüntetések során vittek be. (AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt