Négy év börtönre ítélték Mianmar megpuccsolt vezetőjét, Aung Szan Szú Csít

külföld
2021 december 06., 06:35

A hadsereggel szembeni uszításra és a Covid-szabályok megszegésére hivatkozva négy év börtönre ítélték Aung Szan Szú Csít, Mianmar korábbi vezetőjét, akit februárban állított félre a hatalmat megszerző katonai junta.

A 76 éves, Nobel-békedíjas politikus azóta házi őrizetben van, és mivel más ügyekben is eljárást indítotttak vele szemben, egyelőre nem viszik börtönbe. Többek közt államtitoksértéssel, korrupcióval és választási csalással vádolják.

Mivel a tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, és Szu Csí ügyvédje sem beszélhetett a sajtóval, keveset tudni az eljárás részleteiről. A korábbi elnököt, Szu Csí szövetségesét is négy év börtönre ítélték.

Aung Szan Szú Kji és Vin Mjint a bíróság előtt 2021. májusában.
photo_camera Szu Csí (balra) májusban a bíróság előtt Fotó: HANDOUT/AFP

Helyi megfigyelők szerint a puccs óta több mint 1300-an haltak meg, és 10 ezer embert tartóztattak le Mianmarban. Most hétvégén is többen megsérültek, amikor katonai teherautó hajtott a tüntetők közé, majd tüzet nyitottak a menekülőkre.

Az országot irányító katonai junta októberben bejelentette, hamarosan szabadon engednek 5600 embert, akiket a puccs elleni tüntetések során vittek be. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.