Hétfőtől nem lehet szabadon beutazni Ausztriába egy Janssen-oltással

járvány
2022 január 03., 14:55
Janssen-vakcina
photo_camera Janssen-vakcina Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Ausztria a továbbiakban nem fogadja el teljes értékű oltásként a Janssen vakcinájának egyetlen adagját - írja az osztrák közszolgálati ORF-re hivatkozva hétfő délután a hvg.hu.

A novemberben meghozott, de hétfőn életbe lépő járványügyi szabályok szerint azoknak az osztrák lakosoknak, illetve Ausztriába utazóknak, akik csak a Johnson&Johnson egydózisú vakcináját kapták meg, fel kell venniük még egy oltást. (Az osztrák hatóságok a Pfizer–Biontech vagy a Moderna oltóanyagát ajánlják.)

260 ezer ember kapott Janssen-oltást Ausztriában, közülük 75 ezer embert érint ez a szabályozás - ők nem vettek még fel emlékeztető oltást. A hatóságok névre szólóan tájékoztatják ezeket az embereket az intézkedésről.

A védettségi igazolványuk érvényét veszíti, amennyiben nem oltatják be magukat újra, így egész napos kijárási korlátozás lesz érvényes rájuk.

A változás a magyarokat is érinti, mert a beutazás során sem fogadják el a hatóságok immáron az egyetlen Janssen-oltást.

Aki nem rendelkezik megfelelő védettséggel, vagy nem tudja igazolni, hogy átesett a fertőzésen, annak 10 nap karantént ír elő a szabályzás, ez alól pedig csak egy 5. napon végzett negatív PCR-rel mentesülhetnek. (hvg.hu)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.